Hortensia bloemen

Hortensia's, een bloemenweelde in de tuin


De hortensia (Hydrangea) siert met haar weelderige en bolvormige bloei vele (stads)tuinen. Ze doet het zowel goed in volle grond als in pot dus het is ook nog eens de ideale bloeier voor op jouw balkon of (dak)terras! Door haar vele kleuren en vormen vindt elke tuinliefhebber wel een soort die in de smaak valt. Van fluffy witte sneeuwbollen (Hydrangea arb. Hills of snow of Hydrangea arb. Strong Annabelle) tot fleurige kleurenexplosies.

Hortensia's in allerlei kleuren & vormen

In de eerste helft van het jaar zie je vooral de rode, roze, paarse, witte, groene en blauwe hortensia’s opduiken. Er zijn ook hortensia's met een veelkleurige bloemenzee.

In de tweede helft van het jaar zijn er dan de zogenaamde doorgekleurde bloemen. Deze hortensia’s hebben een groene, donkerrode of bruine tint en laten zich goed drogen. Dit zijn bloemen die de kweker heeft laten doorontwikkelen in de kas.

Hortensia's bieden niet alleen veel diversiteit in kleur maar ook in vorm. Zo heb je de klassieke ronde vorm (Hydrangea macrophylla) maar ook de opgaande pluimhortensia's (Hydrangea paniculata) staan elegant in de tuin. En dan kan je ook nog eens kiezen tussen enkel- en dubbelbloemige soorten.

Verzorgingstips

• Wanneer planten?

Plant de hortensia's in maart-april voor een mooie bloei. Zo zijn de planten al goed ingeworteld vooraleer de zomer aanbreekt. Maar eigenlijk kan je hortensia's het hele jaar door planten, behalve wanneer het vriest of heel warm & droog is.

• Waar planten?

De hortensia is geen zonneklopper dus halfschaduw is de ideale plantplek! Ze doet het echter ook goed op een meer schaduwrijke locatie. Deze is dus ideaal om te planten onder een boom of struik om meer diepte in jouw tuin te creëren. Wanneer je ze onder een boom plant zullen ze wel meer voeding & water nodig hebben aangezien het wortelgestel van de boom deze gedeeltelijk wegneemt. Bepaalde soorten, zoals de Hydrangea macr. Annabelle, doen het ook goed in zonnige omstandigheden maar vragen dan ook opmerkelijk meer water.

• Onderhoud?

In  februari-maart dient de hortensia gesnoeid te worden. Je mag deze elke lente kortwieken tot 15 cm van de grond. Hortensia's kunnen wel wat (regen)water verzetten dus bewater ze in het voorjaar en de zomer zeker tweemaal per week. Om de mooie kleur van de blauwe hortensia's te behouden kan je ze ook wat meststof met aluin geven. Deze worden ook blauwmakers genoemd. Wist je dat je roze hydrangea's een blauw kleurtje kan geven met deze meststof?

Plukboeket uit eigen tuin

Door hun weelderige bloei zal het niet opvallen als je er enkele stengels tussenuit snoept voor een prachtig boeket. Combineer deze bijzondere blaadjesbol met de sneeuwbes, Bupleurum, Calla en Crocosmia-bes. Dit zorgt voor een mooie en nonchalante look. Tijd voor kleur in het interieur!

Omdat je nog langer van een prachtig boeket zou kunnen genieten, geven we je nog enkele handige tips:

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
  • Zorg dat er geen blad in het water hangt.
  • Zet hortensia’s niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater, hortensiabloemen drinken veel omdat ze dun blad en dunne bloemblaadjes hebben en daardoor veel vocht verdampen.
  • Zet hortensia’s niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit geeft ethyleengas af en hierdoor verouderen de bloemen snel.

Bekijk onze aanraders 👇

BIO
BIO
Voor 14:00 besteld, vandaag verzonden
DCM vivimus bodemverbeteraar rhododendron,hortensia, & zuurminnende planten 60L - Bio
Vanaf € 12,95
Voor 14:00 besteld, vandaag verzonden
Viano Hortensia meststof doos 4kg
€ 16,55
Promo
Promo
Voor 14:00 besteld, vandaag verzonden
Substral Osmocote langwerkende meststof voor rododendron, azalea & hortensia 750 g
€ 9,95 € 8,95
Voor 14:00 besteld, vandaag verzonden
DCM Blauwmaker hortensia aluin 0,75kg
€ 14,25
BIO
BIO
Voor 14:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora gedroogde mest voor hortensia & rhododendron 1,8 kg (20 m²)
€ 4,49
Eindereeks product
Nu besteld, uiterlijk vrijdag 10/05 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 10/05 verzonden) ⚠️

Hydrangea arborescens 'Annabelle' - pot - 30-50 cm
Vanaf € 5,00
Nu besteld, uiterlijk vrijdag 10/05 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 10/05 verzonden) ⚠️

Hydrangea arborescens 'Annabelle' - pot 5L - 50-60 cm
Vanaf € 11,01
Nu besteld, uiterlijk vrijdag 10/05 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 10/05 verzonden) ⚠️

Hydrangea paniculata 'Limelight' - pot - 30-50 cm
Vanaf € 7,11

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞