doorzaaien winter gazon
3 februari 2022
Categorieën: Gazon

Doorzaaien in de winter, een mooi en onkruidvrij gazon in de lente

Geschreven door Julie

Wanneer de eerste zonnestralen in de lente de wolken doorbreken, beginnen de meeste hobbytuiniers aan hun gazon te denken. De grasmaaier komt opnieuw tevoorschijn na een lange winter in het tuinhuis, en de zakken meststof en graszaad worden bovengehaald. Meestal is het onkruid ook al aan het groeien. Het gazon doorzaaien in de wintermaanden is dus ideaal om in de lente te kunnen genieten van een volle en onkruidvrije grasmat.

🌱 SOS-technologie

Het  herstelgazon mengsel van Barenbrug is met zijn SOS-technologie (Super Over Seeding) het graszaad om jouw gazon tijdens de winter een opknapbeurt te geven. Dit graszaad is voor vele (internationale) sportclubs het middel om het grasplein tijdens de winterstop nieuw leven in te blazen. Het herstelgras kiemt en vestigt zich namelijk op een korte periode en dat al bij temperaturen vanaf 5°C. SOS is dan ook het enige beschikbare grasmengsel dat zo snel kiemt en groeit bij dergelijke lage bodemtemperaturen. Maar ook bij nog koudere en vorstvrije temperaturen zal dit graszaad verder kiemen, al is dat wel aan een trager tempo. Niet enkel voor sportclubs is doorzaaien in de winter een uitkomst, ook voor tuinliefhebbers brengt het veel voordelen met zich mee.

“Maar waarom zou ik dan gras doorzaaien in de winter?”, hoor ik je al denken. Jouw gazon krijgt dan wel niet wekelijks een 11-koppig voetbalteam over de vloer maar veel gazons kunnen toch wel een oppepper gebruiken na een droge zomer. Een dichte grasmat is niet enkel een mooi zicht maar je zal ook minder vaak de tuin in moeten om het onkruid te wieden. Door het Europees verbod op selectieve onkruidbestrijders voor particulieren is het dus van nog groter belang geworden om jouw gazon mooi vol te houden, zonder kale plekken. Want hoe meer kale plekken, hoe meer onkruidgroei.

SOS Herstelgazon 2Kg: 60 tot 100m²
€ 11,99

-20%
-20%
Barenbrug Herstelgazon graszaad - 5kg (SOS Lawn Repair gecoat)
€ 64,95 € 51,99

Substral gazonkalk - 20 kg voor 200 m²
€ 16,50

🌿 Weg met straatgras

Het grootste voordeel van doorzaaien in de winter is dat onkruid en straatgras veel minder kans krijgen om zich in het gazon te nestelen. Alle kale plekken zijn namelijk potentiële kiemplekken voor straatgras en onkruid (zaden worden overgebracht door overvliegende vogels). Enerzijds zorgt SOS op korte termijn voor een volle grasmat met diepe beworteling. En hoe voller jouw gazon, hoe minder plaats voor het onkruid.

Anderzijds kiemt het SOS-graszaad (4°C) bij lagere temperaturen dan straatgras (8-10°C). Je bent ze dus te snel (en te slim!) af!

Een bijkomend voordeel is dat je al vroeg op het jaar van een mooi groen uitzicht kan genieten. Maar wat is dan het geheim van dit herstel graszaad? Westerwolds raaigras! Deze grassoort vestigt zich namelijk 18 dagen vroeger dan het bekende Engels raaigras dat in vele reguliere mengsels te vinden is. Een tweetal weken na het zaaien zal je al een mooi resultaat zien!

Opgelet! Met dit graszaad kan je enkel kale plekken opvullen. Om een volledig nieuw gazon te zaaien zal je toch echt moeten wachten tot de lente aanbreekt en de temperaturen de hoogte in gaan.

Wist je dat:

Het SOS-graszaad al in 2010 gebruikt werd voor het WK in Zuid-Afrika?! Geen nieuw product dus maar een vaste waarde met een bewezen track record!

Nog meer tips voor een mooi gazon? 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞