basilicum
2 februari 2022
Categorieën: Moestuin

6 stappen om jouw basilicum groen en gezond te houden

Geschreven door Julie

Basilicum, één van de meest gebruikte kruiden in de keuken. Menig hobbykok heeft dit kruid op de vensterbank staan, waar het vaak geen lang leven beschoren is. Met deze zes stappen hou je jouw basilicum springlevend.

🌿 Koop jouw basilicumplant in een gespecialiseerd tuincentrum en niet in de lokale supermarkt

Het verschil:

  • Supermarkt = voor direct gebruik
    De plantjes die je in de supermarkt koopt, zijn allemaal kleine basilicumplantjes die samen in één potje gepropt worden. Deze mini basilicumplantjes worden onder artificieel licht gekweekt zodat ze een groeispurt krijgen, en snel klaar zijn voor verkoop. Omdat de plantjes weinig plek hebben, zullen ze elkaar verstikken en niet langer dan een week leven. Deze basilicumpotjes worden speciaal gekweekt voor snelle consumptie. Ideaal dus als je snel basilicum nodig hebt voor een gerecht maar niks hebt staan.

  • Basilicum uit een goed tuincentrum = om verder op te kweken tot een grote plant
    Basilicum uit een tuincentrum bestaat uit jonge dus nog niet volgroeide basilicum en is van veel betere kwaliteit. Je herkent deze direct aan de potmaat die veel groter is, en de blaadjes die die nog niet volgroeid zijn en dus veel kleiner. Gebruik deze basilicum liefst niet onmiddellijk maar plant hem over in een grotere pot of volle grond, en wacht enkele (minimum 2) weken tot de plant wat groter is. Je kan op Hermie.com ook enkele speciallekes ontdekken zoals Thaise, fijne, rode of struikbasilicum.
    

🌿 Verlos de basilicum uit zijn plastic omhulsel en verplant deze in een ruimere pot zodat de wortels voldoende ruimte hebben

Jouw plant zal er alleen maar sterker van worden. Hoe kleiner de pot, hoe minder lang je de basilicum zal kunnen bewaren. Gebruik ook zeker potgrond van een goede kwaliteit. Deze bevat reeds voedingsstoffen, en is goed vochtdoorlatend maar houdt het water wel vast (in tegenstelling tot de goedkope promo '1+1 potgrond').

Hermie's keuze
Basilicum - pot ø13 cm (Ocimum basilicum)
Van € 4,00

🌿 Plaats de plant in een lichte & zonnige ruimte zodat deze van de zonnestralen kan genieten en op krachten kan komen

Van zodra de temperaturen in mei/juni stijgen, kan je de basilicum ook buiten planten in een pot, kruidentafel of moestuinbak. Hou zeker de nachttemperaturen in de gaten wanneer er kouder weer voorspeld wordt. Temperaturen lager dan 12°C zullen de basilicum geen goed doen.

Plant jouw basilicum in de volle grond en zorg dan ook hier voor een goed vochtdoorlatende grond (meng eventueel met teelaarde). Hou er wel rekening mee dat de plant zal sterven van zodra de temperaturen opnieuw langdurig onder de 12°C duiken.Tip van Marcel:

De belangrijkste doodsoorzaak van basilicum is het te vroeg buiten zetten of planten.
Zolang het 's nachts kouder is dan 12°C wacht je beter nog even af, of (indien je in pot kweekt) neem je de basilicum 's nachts mee naar binnen.

🌿 Pluk de bovenste blaadjes en laat de steeltjes aan de plant

Zodat de basilicum sneller en in een bossige vorm kan groeien.
Dorre blaadjes en stengels waaraan bloemetjes groeien, verwijder je beter.

🌿 Basilicum houdt niet van een koude douche

Laat jouw gieter dus achterwege. Staat jouw basilicum in een pot? Plaats er dan een schaaltje onder gevuld met water en/of zet de pot een tweetal keer per week onder water zodat de grond nat wordt maar de stengels niet. Basilicum rot namelijk snel aan de stengel tot net boven de grond. De blaadjes kleuren ook snel bruin of zelfs zwart indien er water en direct daarna zonlicht op komt. Je kan dit vermijden door water van onderen te geven. In de volle grond kan je dit ook doen door de pot waar de basilicum in zit naast de plant in de grond te steken, en daarin water te geven. Zo geef je direct water aan de wortels van de plant zonder de stengels te raken.

🌿 Vertoont jouw plant tekenen van geelzucht?

Dan ben je te enthousiast in de weer geweest tijdens het bewateren. Geef de basilicum 1x per week water. Bij warm weer kan je de plant wat vaker verfrissing bieden.

Na het volgen van deze tips zal jouw basilicum groeien als kool, en kan je lange tijd genieten van het lekkere kruid in jouw Italiaanse klassiekers. Wil je de blaadjes bewaren nadat je ze geplukt hebt? Dan leg je ze het best op een koele plek maar niet in de koelkast. Je kan ze ook toevoegen aan een fles olijfolie om deze een lekker smaakje te geven.

DCM Potgrond voorgroenten & Kruiden 60L
Van € 10,56

Tijdelijk uitverkocht
Kruiden & groenten meststof 750 gr
€ 5,25

Deze artikelen kunnen je misschien ook interesseren? 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞