4 oorzaken waarom jouw peterselie geel kleurt
Peterselie is één van de populairste tuinkruiden in de keuken. Het is een tweejarige kruidensoort dus je hebt er twee jaar lang genot van! In het tweede jaar schiet ze rond juni op. Je kan deze makkelijk in een pot op de vensterbank kweken dus je hebt ze altijd dicht bij de hand. Je hoeft er maar enkele blaadjes van af te plukken om jouw gerechten te garneren en voor een groene toets te zorgen. Allemaal leuk en aardig tot jouw frisse blaadjes een gele kleur krijgen. Wij zetten enkele mogelijke boosdoeners op een rij!
🌿 Dorstige bladluizen
Bladluizen brengen een virus mee dat voor geel tot paarskleurige blaadjes zorgt. Deze kleine onderkruipers verstoppen zich vaak tussen de gekartelde blaadjes van de krulpeterselie waardoor ze je niet snel zullen opvallen. Vaak is het al te laat vooraleer je actie kan nemen. Deze beestjes zijn vooral tijdens de zomermaanden actief. Spot je mieren op je plantjes? Dan mag je er zeker van zijn dat er ook bladluizen verstopt zitten, want die laatsten worden in ruil voor hun zoete afscheiding beschermd door de mieren!
Je kan de bladluizen weglokken van je kruiden- en moestuinplantjes door wat Oost-Indische kers in de buurt te planten. Deze plant draagt niet alleen prachtige, eetbare bloemen maar is ook onweerstaanbaar voor de bladluizen. Hierdoor zullen ze snel verhuizen.
Je kan de bladluizen ook bestrijden met hun natuurlijke vijand: het grote boze lieveheersbeestje! Ze zien er met hun gestippelde schild dan wel vriendelijk uit maar zijn meedogenloos als het om bladluizen gaat. Ze vreten het hele volk zo op! En al zeker de larven van de gestippelde kevers. Die verorberen wel zo'n 100 luizen per dag!
Ga de strijd aan met bladluizen!
🌿 Vraatzuchtige wortelvlieg
Zo komen we meteen bij de tweede en wellicht de belangrijkste oorzaak van de verkleuring: de wortelvlieg. De vraatzucht van de maden kan heel wat schade aanrichten bij de peterselie. De blaadjes zullen eerst verwelken, waarna plant uiteindelijk zal afsterven.
Tip van Marcel: Kweek je veel peterselie? Gebruik dan insectengaas (zoals bij de kolen) om bovenstaande problemen te vermijden! Het beschermt jouw kruiden niet alleen tegen allerlei soorten indringers, maar biedt ze ook nog eens een beetje extra schaduw.
🌿 Droogte
Het kan geen verrassing zijn: ook extreme droogte en hitte doen jouw peterselie geen goed. Gun de peterselie wat schaduw om af te koelen en laat hem wegbranden in de volle zon. Peterselie houdt niet van extreem natte of droge grond. Geef daarom tijdig water maar met mate, en al zeker niet elke dag.
🌿 Te weinig voedsel/aarde
Peterselie wordt
sneller geel wanneer je het kruid in pot kweekt. De oorzaak hiervoor is eenvoudig: je gebruikt het potje waarin je de peterselie kocht of een te kleine pot! Wij raden aan om een
pot van minimum 25 cm doorsnede en hoogte te gebruiken als je peterselie in pot wil kweken en lang goed wil houden. Jij wordt toch ook niet gelukkig van in een te strakke jeans geduwd te worden? 😉
Onderaan de pot moet je zeker gaatjes voorzien zodat het overtollige water weg kan stromen, zo vermijd je wortelrot. Gebruik ook kwalitatieve potgrond die het water vasthoudt dankzij toegevoegde perlite. Zijn jouw potten vrij klein en heb je geen ruimte om grotere te plaatsen? Voeg dan eventueel wat Terracottem toe om het water beter vast te houden.
Bekijk onze aanraders 👇
Meer tips tegen vervelende bladluizen? 👇
Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!
We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞