fantastische bomen

10 fantastische bomen, deel 2


Tussen november en maart zijn de tuinaanleggers druk in de weer met het aanplanten van de tuinen. Tijdens de herfstperiode zijn de planten in rust en dat is het ideale moment om bomen, hagen en struiken te verplanten.

Bomen geven structuur aan jouw tuin. Het zijn blikvangers die onmiddellijk de aandacht trekken maar waar je ook rekening mee moet houden bij de rest van jouw plantenkeuze (denk maar aan de schaduw die een boom geeft). In dit artikel zetten we 10 bijzondere of populaire bomen in de kijker. Deze komen het best tot hun recht in kleine of middelgrote tuinen.

6. Photinia fraseri 'Red Robin' of glansmispel

  • Hoogte: 2,5 tot 4,5 m
  • Standplaats: zon of halfschaduw. Zoek een beschutte plek uit!

De Photinia fraseri 'Red Robin' is een zeer vaak voorkomende heester die ook in boomvorm beschikbaar is. Je kan hem ook als leiboom gebruiken. Zijn voornaamste troeven zijn zijn prachtig glanzende bladeren. De glansmispel is bovendien ook nog eens bladhoudend waardoor hij ook in de winter inkijk verhindert. Jonge bladeren kleuren rood, terwijl oudere bladeren een groene kleur krijgen. Dit zorgt vooreen mooie kleurscharkering. In het voorjaar bloeit hij ook nog eens met mooie witte bloemschermen. Nadien komen de bessen tevoorschijn. Deze boom is makkelijk in onderhoud, je hoeft hem slechts jaarlijks te snoeien.

7. Cercis siliquastrum of judasboom

  • Hoogte: 6 tot 8 m
  • Standplaats: halfschaduw of zon

Zijn naam dankt hij aan het feit dat Judas zich volgens de bijbel aan dit type boom opgehangen zou hebben. Ondanks dit lugubere verhaal is de Cercis siliquastrum een fantastische en prachtig bloeiende boom. Hij staat vooral bekend om zijn mooie roze bloementrossen en sierlijke, donkerbruine peulen. De judasboom is een naaktbloeier, dit wil zeggen dat de bloemen in bundels direct op de takken en zelf soms op de stam staan. Je kan deze boom ook als heester kopen.

8. Halesia carolina of sneeuwklokjesboom

  • Hoogte: 6 tot 8 m
  • Standplaats: volle zon of halfschaduw. Het liefst uit de wind.

Deze Halesia carolina heeft zijn naam niet gestolen. Hij draagt mooie witte bloemen die op sneeuwklokjes lijken, en bloeit zeer rijkelijk. Hierdoor lokt hij zeer veel bijen en vlinders naar de tuin. De bloei wordt gevolgd door het verschijnen van limoenkleurige vruchten in de herfst. In het najaar krijgen zijn bladeren een gele kleur. De sneeuwklokjesboom vraagt niet veel onderhoud. Snoei enkel indien nodig, en verwijder de dode takken regelmatig.

9. Malus ‘Red Sentinel’ of sierappel

  • Hoogte: 4 tot 7 m
  • Standplaats: volle zon of halfschaduw

Malus ‘Red Sentinel’ is één van de mooiste sierappelbomen. Hij bloeit prachtig met geurende witte bloemetjes. Gevolgd door kleine dieprode appeltjes die eetbaar zijn. De bladeren zijn groen maar krijgen in de herfst een warme gele gloed, waarna ze afvallen. Het is een middelgrote boom met een opgaande vorm die later een bredere kroon vormt met afhangende takken. Deze sierappel is zeer goed winterhard én een echte bijenlokker.

10. Liquidambar styraciflua of amberboom

  • Hoogte: 15 tot 20 m
  • Standplaats: zon of halfschaduw

Deze veelzijdige boom is vooral bekend door zijn prachtige herfstverkleuringen van groen naar oranjerood/paars. Door zijn 5-lobbig blad en mooi pallet aan kleuren roepen wij hem graag uit tot onze favoriete herfstboom. Zijn stam is grijs, en diep gegroefd. In de nazomer verschijnen er stekelige vruchtjes met lange steeltjes. De Liquidambar styraciflua wordt wel een achttal meter breed, en vijftien tot twintig meter hoog. Heb jij niet zoveel ruimte maar wil je toch graag genieten van deze prachtboom? Dan kan je hem ook als leiboom planten en regelmatig een snoeibeurt geven.

Marcel

Tip van Marcel

Enkele interessante cultivar: Liquidambar styracyflua 'Worplesdon': krijgt in de herfst een dieprode kleur. Liquidambar styraciflua 'Gumm Ball': groeit bolvormig, en minder hoog en breed. Ideaal voor een kleinere tuin!

Bekijk onze aanraders 👇

Nu besteld, uiterlijk donderdag 25/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 25/04 verzonden) ⚠️

Photinia x fraseri 'Little Red Robin' - pot - 25-30 cm
Vanaf € 6,95
Nu besteld, uiterlijk donderdag 25/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 25/04 verzonden) ⚠️

Cercis siliquastrum - pot - 80-100 cm
Vanaf € 32,07
Nu besteld, uiterlijk donderdag 25/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 25/04 verzonden) ⚠️

Liquidambar styraciflua - pot 10L - 100-125 cm
Vanaf € 26,84
Nu besteld, uiterlijk donderdag 25/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 25/04 verzonden) ⚠️

Halesia carolina - pot - 30-40 cm
Vanaf € 10,47
Nu besteld, uiterlijk donderdag 25/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (uiterlijk 25/04 verzonden) ⚠️

Malus 'Red Sentinel' - pot - 60-100 cm
Vanaf € 19,90

Benieuwd naar onze andere 5 favorieten? Klik dan hier voor deel 1

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞