Rode bladeren Photinia

10 fantastische bomen, deel 1


Tussen november en maart zijn de tuinaanleggers druk in de weer met het aanplanten van de tuinen. Tijdens de herfstperiode zijn de planten in rust en dat is het ideale moment om bomen, hagen en struiken te verplanten.

Bomen geven structuur aan jouw tuin. Het zijn blikvangers die onmiddellijk de aandacht trekken maar waar je ook rekening mee moet houden bij de rest van jouw plantenkeuze (denk maar aan de schaduw die een boom geeft). In dit artikel zetten we 10 bijzondere of populaire bomen in de kijker. Deze komen het best tot hun recht in kleine of middelgrote tuinen.

1. Parrotia persica of Perzisch ijzerhout

  • Hoogte: 4 tot 8m
  • Standplaats: zon of halfschaduw

De Parrotia persica kan je onmiddellijk herkennen aan zijn stam. Deze is zeer decoratief met zijn lichtgrijze schors en paarsbruine vlekken, met afbladerende schorsplaten. Deze boom wordt zo’n 6 tot 10m hoog, en staat het liefst in de zon of halfschaduw. Op hoogstam groeit deze boom licht bolvormig, maar het is vooral als meerstammige boom dat zijn sierwaarde tot zijn rechtkomt.

De prachtige donkergroene bladeren verkleuren in de herfst van geel tot roodpaars vooraleer ze afvallen. In de vroege lente komen de oudere bomen in bloei, en verschijnen er kleine rode bloemetjes.

2. Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’ of Bolacacia/Kogelacacia

  • Hoogte: 5 tot 6m
  • Standplaats: zon of halfschaduw. Zorg dat deze boom beschut staat!

De Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' is een kleine, bolvormige en geënte boom. De bolvormige kroon groeit snel dicht, en heeft een hoge sierwaarde door zijn fijne bladeren. Hierdoor is deze boom voornamelijk in kleine tuintjes zeer geliefd.

Deze boom wordt 4 à 5m hoog, en krijgt graag een zonnig plekje in de tuin toegewezen. Hij heeft niet graag natte voeten dus let hierop bij het uitzoeken van de standplaats! Vlak voor de winter of begin maart moet je deze boom knotten. Alle takken moeten teruggesnoeid worden tot net aan de stam. In de lente groeit zijn bolvorm dan zeer snel terug.

3. Catalpa bignonioides 'Nana' of Trompetboom

  • Hoogte: 4 tot 5m
  • Standplaats: zonnige plek

Opnieuw een kleine en bolvormige boom, maar toch volledig anders dan de Robinia. De Catalpa bignonioides 'Nana' heeft grote en frisgroene bladeren. Het is één van de, zo niet de, populairste kleine stadsbomen.

De hoogte van deze boom kan je deels zelf bepalen. Je kan ervoor kiezen om hem zijn hang te laten gaan, en de snoeischaar te laten voor wat die is. Dan kan deze boom tot wel 10 meter hoog worden. De meesten snoeien deze soort echter jaarlijks of tweejaarlijks waardoor hij vrij compact blijft, en zijn mooie bolvorm behoudt.

Enkele varianten:

• Gewone catalpa Bignoiodes: deze groeit sneller + op de oudere bomen groeien kleine witte bloemtrosjes.
• Gele Catalpa bignonioides 'Aurea': Net als de ‘Nana’ groeit deze minder snel dan de gewone Catalpa. Daarnaast draagt hij opvallende goudgele bladeren.

4. Amelanchier laevis 'Ballerina' of Rotsmispel/Krentenboompje

  • Hoogte: 1,5 tot 2,5m
  • Standplaats: zon of halfschaduw

Een heel klein en traaggroeiend boompje of struik maar met een enorme sierwaarde, dat is de Amelanchier laevis 'Ballerina'. Tijdens de bloei staat de Amelanchier vol met prachtige witte bloemtrosjes. In de zomer volgen de eetbare blauwpaarse bessen (krenten). Niet verwonderlijk dat deze bomen dan ook zeer geliefd zijn bij vogels en bijen. In de herfst krijgen de bladeren een warme donkerrode kleur vooraleer ze afvallen.

Deze boom wordt zo’n 4 meter hoog, en wordt liever niet gesnoeid. Doordat het een trage groeier is, vraagt hij maar weinig onderhoud. Het is wel aan te raden om deze boom of struik voldoende groot te kopen.

Marcel

Tip van Marcel

Een haag in Amelanchier heeft een zeer grote sierwaarde! Opgelet: in de winter kan je wel dwars door deze haag heen kijken.

5. Prunus cerasifera 'Nigra' of Rode kerspruim

  • Hoogte: 8 tot 12m
  • Standplaats: volle zon
De rode kerspruim is een struik die prachtig bloeit. Hij heeft een paars blad dat in de zomer een bruin kleurtje krijgt. In het vroege voorjaar geven de roze bloesems een sterk parfum af in de tuin. Gevolgd door kleine eetbare steenvruchten in het najaar. Deze zijn zeer zoet van smaak en lekker sappig. Deze prunus heeft een losse, ronde en vrij dichte kroonvorm. Hij wordt ongeveer 6m hoog en vraagt weinig onderhoud. Hij is winterhard maar verliest zijn blad wel. Je zet hem maar beter op een zonnig plekje of in halfschaduw.


Benieuwd naar meer favorieten? Lees hier deel 2

Bekijk onze aanraders 👇

Nu besteld, uiterlijk donderdag 11/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (11/04 verzonden) ⚠️

Amelanchier 'Ballerina' - pot - 60-80 cm
Vanaf € 13,41
Nu besteld, uiterlijk donderdag 11/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (11/04 verzonden) ⚠️

Catalpa bignonioides 'Aurea' - blote wortel - halfstam boom
Vanaf € 42,63
Nu besteld, uiterlijk donderdag 11/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (11/04 verzonden) ⚠️

Catalpa bignonioides 'Nana' - blote wortel - halfstam boom
Vanaf € 44,78
Nu besteld, uiterlijk donderdag 11/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (11/04 verzonden) ⚠️

Parrotia persica - pot 12L - 100-125 cm
Vanaf € 57,13
Nu besteld, uiterlijk donderdag 11/04 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (11/04 verzonden) ⚠️

Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' - blote wortel - halfstam boom
Vanaf € 31,80

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞