Doe-het-zelf met Marcel: zo leg je zelf een vijver aan!

Een vijver zorgt voor prachtige fauna & flora in je tuin. Maar hoe pak je dit aan?
Wij helderen het voor je op met ons eenvoudige vijfstappenplan & geven antwoord op je vragen zoals "wanneer leg ik een vijver aan" en "welke planten horen in de vijver?".

Stap 1: de juiste locatie & het vijverontwerp!

Wanneer leg ik de vijver aan? 

Je kan het hele jaar door een vijver aanleggen maar het voorjaar (maart/april) is toch wel de beste periode! Zo kan de vijver een goed biologisch evenwicht vinden, en krijgen de vijverplanten genoeg tijd om te groeien & bloeien.

Waar leg ik de vijver aan?

Een vijver heeft nood aan zonlicht (het liefst 6 tot 8 uur). Zo kunnen de planten heerlijk groeien & hun (zuiverend) werk doen. Graaf je een vijver op een schaduwrijke plek? Dan krijgen de planten het moeilijk en zullen de algen zegevieren. Ook raden we je aan om de vijver niet te dicht bij een boom te graven. Zo verhinder je dat de sterke boomwortels de folie beschadigen & dat je vijver in het najaar bedekt wordt met een laagje drijvende bladeren.
 

Kies ik voor een voorgevormde vijver of een vijver op maat?

Een voorgevormde vijver is lekker makkelijk: een put graven & bak erin. Bovendien heb je geen last van folienaden waartussen viezigheid kan kruipen. Maar een voorgevormde vijver geeft je ook minder vrijheid. Zo zit je vast aan een bepaald ontwerp & komen ze meestal in kleinere formaten. Wanneer je volledig zelf aan de slag gaat, kan je jouw gewenste vijver helemaal op maat maken. Je bepaalt de vorm & grootte helemaal zelf, maar het vraagt ook wat meer werk.

Het vijverontwerp

Een vijver is prachtig om te zien maar vraagt wel wat voorbereidend werkHold your spade en begin dus niet enthousiast & ondoordacht te graven, maar maak een tekening van hoe je jouw vijver wil gaan indelen. De ideale vijver is ingedeeld in verschillende zones, elke plant & dier heeft tenslotte verschillende behoeftes. Is je vijver niet diep genoeg? Dan kunnen de vissen nergens terecht tijdens de barre winter & nemen algen in sneltempo je vijver over. Is je vijver te diep? Dan warmt het water niet genoeg op voor je waterplanten tijdens het voorjaar. 

De 3 zones van de vijver:

• een diepwaterzone (80cm-1m diep): hier overwinteren de vissen maar houden ze zich ook schuil bij dreigend gevaar (bye bye reiger!). Drijvende waterlelies zorgen voor kleur in je vijver & zijn ideaal voor deze zone.

• een laagwaterzone (30-50cm diep): deze zone is het dagelijks leefgebied van de vissen.

Tip van Marcel: wil jij je vijver vullen met vlijtige vissen? Installeer dan zeker een filterpomp. Vissen vervuilen de vijver met hun uitwerpselen. Deze worden afgebroken door de bacteriën in de vijver maar ook een filterpomp helpt hierbij. Bovendien zorgt de pomp voor meer zuurstof in het water.

• een moeraszone (20-30cm diep): deze zone staat dikwijls volgestouwd met moerasplanten, wat niet enkel mooi oogt maar je vijverwater ook zuivert & algengroei verhindert. Moerasplanten moeten steeds met hun voeten in het water staan. Enkele toppers zijn watermunt (Mentha aquatica) en bonte lisdodde (Typha latifolia 'Variegata'). Een moeraszone zorgt niet enkel voor flora maar komt ook de fauna ten goede. Goudvissen komen niet in de moeraszone waardoor het een toevluchtsoord is voor kikkers, libellen, salamanders...

Naast het bepalen van de omtrek & dieptes van de vijverzones, is het verstandig om ook al eens na te denken over de beplanting. Welke vijver-, moeras-, en oeverplanten wil je zeker een plekje geven in & rond je vijver? 
Nu besteld, uiterlijk donderdag 07/03 verzonden
Typha latifolia 'Variegata' - watermand ø18 cm
Vanaf € 8,42
Mentha aquatica - biopot ø7 cm
Vanaf € 1,85
Tijdelijk uitverkocht
Nymphaea alba - pot 11x11 cm
Vanaf € 11,70

Stap 2: haal die spade maar boven

Vijverplan klaar? Delven maar!

Dankzij een stevig koord en enkele paaltjes kan je de contouren van de vijver makkelijk aanduiden. Sla de paaltjes in de grond & bind het touw rond de paaltjes. Hou je spade loodrecht om de omtrek van de vijver uit te steken. Spit de aarde laag voor laag uit (werk van buiten naar binnen) en zorg ervoor dat de vijverrand steeds waterpas is! Kies je voor een voorgevormde vijver? Zorg er dan voor dat de vijverput 10cm dieper & breder is dan de voorgevormde vijver.

Tip van Marcel:
hou er rekening mee dat de vijverzones nog bedekt worden met 10cm grind of vijversubstraat.

Stap 3: beschermende onderlaag

Verwijder alle wortels & stenen uit de grond zodat deze de folie niet beschadigen. Vul de vijverput met een laag zand (± 10cm) en dek deze af met veiligheidsvlies om de vijverfolie te beschermen. Werken met vijverfolie is de makkelijkste manier om zelf een vijver aan te leggen. Zo ben je vrij om de vijver zelf vorm te geven, maar de folie vraagt wel wat extra bescherming tegen scherpe voorwerpen. Ook bij rubberfolie is het aangeraden om er een laag beschermend veiligheidsvlies onder te leggen. 
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ubbink vijversubstraat 21kg
€ 27,99
Promo
Promo
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
GARDENA NatureLine puntspade
€ 47,29 € 45,32

Stap 4: tijd voor de folie

De meeste vijverfolies zijn gemaakt van PVC. Maar de echte Rolls-Royce onder de vijverfolies, zijn de rubberfolies (EPDM). Deze zijn wat duurder dan de PVC-varianten, maar zijn ook sterker en gaan minder snel lekken of scheuren. Rubberfolie is dan ook heel soepel & laat zich makkelijk vormen. Trek de folie over de vijverput en zorg voor een overlap van 50cm rond het gat (de folie kan je later nog ingraven zodat deze niet zichtbaar is). Leg de folie aan de vijverrand niet plat maar geleid deze rechtop, en knip de folie iets boven de grond af. De bovenrand van de folie moet altijd hoger liggen dan het hoogste waterniveau. Van zodra je de vijver vult met water, zal de folie geleidelijk aan de juiste vorm aannemen. Vul de vijver eerst met een laag substraat voordat je de vijver laat vollopen!

Stap 5: werk de oever af

De randen van de vijver kan je afwerken met decoratief gritfolie. Die kan je makkelijk vastlijmen aan de vijverfolie, en heeft aan de buitenkant een fijne laag grind. Je kan de vijverranden ook afwerken met Ecolat afboording. Deze duurzame latten zijn gemaakt van gerecycleerd kunststof, en een perfect & stevig alternatief voor hout. Laat de vijver daarna zijn biologisch evenwicht maar vinden & floreren. En vergeet niet om je vijver vooral goed te onderhouden, zo vermijd je groen water met een vies geurtje!
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ubbink FoliTape 7,5cmx6m voor PVC, PE, en EPDM-folie
€ 54,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ubbink AquaLiner PVC 4x5m - sterkte 0,5mm
€ 99,90
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ubbink AquaLiner PVC 4x3m - sterkte 0,5mm
€ 59,90
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Hozelock Vijverfolie verpakt 2,5 x 2 meter
€ 26,20
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ubbink ClassicFix 0,40x5,0m grafiet
€ 65,35
-12%
-12%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ubbink FoliColl vijverfolielijm voor AquaLiner-PVC - 250ml voor ca, 10m²
€ 17,95 € 15,82

Must-haves voor een prachtige & heldere vijver!

Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Velda Cover Net 6x10 m - fijnmazig vijverafdeknet met pennen voor meerjarig gebruik
€ 109,99
-18%
-18%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ubbink PowerNet Fish - groot - rond - Ø40cm - grofmazig 3mm zwart - telescoopsteel 80-140cm
€ 32,99 € 26,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Ubbink Xtra 900 fonteinpomp
€ 39,99
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Alg-Stop - Maakt vijverwater helder - Zwemvijver - Algenbestrijding - 5kg voor 50.000l
€ 65,95

Hoe zorg je voor een schone & gezonde vijver? Wij helderen het voor je op! 💦

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven.
Geen spam, beloofd 🤞