Is Hermie.com goedkoper dan Bol.com of Amazon?

We kennen ze allemaal: de giga verkoopplatformen zoals Bol.com en Amazon. Veel online kopers surfen rechtstreeks naar deze grote spelers om hun favoriete product te bestellen. Begrijpelijk want via deze platformen kan je allerlei verschillende producten makkelijk & snel aankopen. Ook hun retourpolicy en gratis verzending zijn heel aanlokkelijk.

Naast hun eigen assortiment werken deze gekende namen ook samen met heel wat partners, zoals Hermie.com, die hun producten te koop aanbieden op hun e-commerceplatform. Dit zijn dikwijls kleine(re) of lokale webshops die nog niet genoeg naambekendheid hebben en hun verkoop een boost willen geven.

Maar waarom is de prijs soms goedkoper/duurder op onze eigen webshop dan bij Bol.com?

Hoewel sommige concullega’s dit wel doen, is het in België wettelijk verboden om met verlies te verkopen. We moeten voor onze eigen webshop Hermie.com en de verkoopplatformen, zoals Bol.com, dus een minimumprijs bepalen waarin al onze vaste kosten inbegrepen zijn. Bij de platformen komt hier nog eens een vaste commissie bij die wij ook moeten incalculeren bij deze prijs. Omdat wij als bedrijf transparant willen zijn over onze prijszetting hebben we hieronder een handig overzicht voor je gemaakt met onze kosten:

📦 Inpakkosten

De inpakkosten bestaan uit het manuele werk door onze inpakkers & magazijniers + verpakkingsmateriaal (zoals dozen, beschermend opvulmateriaal, tape, gerecycleerde plantenblisters...)

Vergis je niet: onze inpakkers doen hard hun best om alle producten zo goed en veilig mogelijk te verpakken. Op onze eigen shop is de kans groter dat de klant een bestelling plaatst met meerdere producten die ook in dezelfde doos verzonden kunnen worden. Dit levert dus dikwijls een prijsvoordeel op ten opzichte van de verkoop van een enkel product op een platform.

Dit is ook duurzamer omdat er op onze webshop vaak slechts 1 pakket met meerdere producten opgestuurd kan worden terwijl je bij Bol.com een bestelling kan plaatsen bij meerdere partners. Deze partners moeten afzonderlijk van elkaar hun pakje naar de klant opsturen, wat zorgt voor het transport van meerdere pakjes ten opzichte van 1 pakket.

Voordat jouw bestelling ingepakt kan worden, worden de producten eerst in ons magazijn verzameld en gecontroleerd door onze pickers. Ook deze zijn een belangrijk maar onzichtbaar onderdeel van de ketting.

Verder proberen wij ons inpakproces ook steeds te verduurzamen. Zo hebben wij begin dit jaar een shredder aangekocht om oude dozen te recycleren tot beschermend verpakkingsmateriaal. Ook verzenden wij onze planten in gerecycleerde en recycleerbare plantenblisters. Deze werden vervaardigd uit PMD-afval dat een tweede leven kreeg.

🚐 Transportkosten

Hoewel je als klant vaak van “gratis verzending” kan genieten, is niks gratis in het leven. Transportbedrijven moeten ook winst maken. Doordat de grote internetgiganten enorm veel volume draaien, kunnen zij goedkope transporttarieven bekomen bij de koeriersmaatschappijen.

Dit gaat echter altijd ten koste van iemand. In dit geval is dit meestal ten koste van de koeriers die zeer hard moet werken en daar allesbehalve rijk van zullen worden. Zij staan echter onder enorme druk om zoveel mogelijk pakjes af te leveren in een zo kort mogelijke tijd dus wij roepen op om je koerier te begroeten met een glimlach en begrip te tonen indien jouw pakje een paar uur later dan voorzien arriveert.

Ook al plaats je een bestelling bij Bol.com of Amazon met meerdere producten, wanneer deze producten van verschillende verkopers komen dan worden deze toch door elke verkoper apart verzonden. Als partner van Bol.com moet je deze verzendkost dus doorrekenen in de totaalprijs van het product als je niet met verlies wil verkopen.

💶 Een vaste commissie

Bol.com en Amazon rekenen een commissie aan (dit is een vast percentage op de verkoopprijs van het product) om van hun platform gebruik te maken. Bij het bepalen van onze prijzen op de platformen calculeren wij deze commissiekost in. Deze commissiekosten zijn meestal wat duurder dan de marketing- en transactiekosten op onze eigen webshop.

⏪ Retourkosten

Op grote platformen is het als klant zeer eenvoudig om goederen gratis te retourneren. In 2018 zijn we Hermie.com gestart als moestuinshop dus we hebben een groen 💚. Wij geloven niet in gratis retourneren. Dit omwille van het extra transport, kosten (voor jou mag retourneren wel gratis zijn maar wij betalen als verkoper een kost) maar ook zeker als bewustmaking naar de klant toe. We leven al in een wegwerpmaatschappij en willen dit niet verder stimuleren maar net tegengas bieden.

Nadat jij het pakje gratis naar het pakketpunt hebt gebracht (waarvoor wij een kost betalen), dienen alle retours hier ook manueel gecontroleerd te worden: werken de kerstlampjes nog allemaal, zijn alle kleine accessoires van het Smoby keukentje aanwezig en kan de geretourneerde kunstkerstboom wel helemaal in elkaar gezet worden? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoeveel tijd & werk het controleren van retourzendingen in beslag neemt.

Daarbij komt nog dat er op de platformen maar liefst 12 keer zoveel producten geretourneerd worden dan op onze eigen webshop. Op onze eigen webshop bieden wij dan ook geen gratis retourlabel aan (je kan het pakket zelf naar ons opsturen, afgeven aan onze afhaallocatie met een retourformulier of een retourlabel aankopen). Het effect is dan ook niet te missen als je bovenstaande resultaten ziet. We kunnen dan ook zeker concluderen dat de klant twee keer nadenkt alvorens een zending retour te sturen wanneer het retourlabel niet gratis wordt aangeboden. We rekenen deze retourkost dan ook door in onze prijzen op de platformen.

Meer lezen over onze retourpolicy? Klik hier

Conclusie:

Bovenstaande onzichtbare kosten voor jou rekenen wij deels door zodat we uiteindelijk tot een minimumprijs komen voor zowel onze eigen shop als voor de platformen.

Algemeen kunnen we concluderen dat hoe goedkoper het product is, hoe zwaarder bovenstaande kosten gaan doorwegen. Zo worden goedkope producten doorgaans duurder verkocht op platformen door de partners. Een voorbeeld: een zakje zaad van € 2 moet ook gratis thuis geleverd worden bij aankoop via een platform. Het is dan ook onmogelijk om nog winst te maken op een zakje zaad van € 2 dat gepickt, verpakt en gratis verzonden dient te worden. Vandaar dat dit kleine zakje zaad wellicht ook aan een duurdere prijs verkocht zal worden op Bol.com en Amazon.

Naast het feit dat we eerst een minimumprijs vastleggen voor onze producten, moeten we ook rekening houden met onze concullega’s op de platformen. Onze prijzen kunnen, afhankelijk van het aanbod van de concullega’s, dan ook elk halfuur automatisch gewijzigd worden op de platformen. Op de eigen shop wensen we deze prijsvariatie niet en daar laten we de prijzen dan ook slechts eenmaal per dag aanpassen. Doorgaans zijn de producten op onze eigen webshop goedkoper dan op de platformen maar uitzonderlijk is het door de automatische prijstooling mogelijk dat een product tijdelijk goedkoper op de platformen aangeboden wordt.

Bestel je via onze eigen webshop?

Dan word je een Hermie klant en steun je de (lokale) ondernemer rechtstreeks. Vergeet niet dat je bij de kleine(re) webshop heel wat advies op maat krijgt. Wij hebben immers een groot maar beperkter assortiment dan Bol.com, en kennen onze producten dan ook door & door doordat we elk product zelf hebben uitgekozen voor je.

We proberen de klant ook te overtuigen om goedkope aankopen zoveel mogelijk te bundelen. Zo zal je voor datzelfde zakje zaad van € 2 op onze eigen webshop een verzendkost betalen. Koop je echter voor 40 euro? Dan geniet je op onze eigen webshop wel van gratis verzending! Op die manier zetten wij de consument aan om bestellingen te bundelen en zal de klant ook beter nadenken over zijn aankopen.

Vaak houden wij ook seizoensgebonden acties in samenwerking met onze leveranciers (bv. een gratis doosje graszaad, gratis handgel, cadeaubonnen…). Deze acties kunnen wij niet op een groot platform zoals Bol.com aanbieden omdat hetzelfde product daar aangeboden wordt door verschillende partners (die deze acties niet volgen).

Ook geniet je op onze webshop van staffelkortingen bij bepaalde assortimenten (zoals meststof of potgrond). Het is dus altijd raadzaam om de prijzen en acties even te vergelijken alvorens te kopen!

Koop je via een platform of rechtstreeks bij de ondernemer? Aan jou de keuze! 
Hermie.com doet beide en wij proberen dit ook zo goed, snel en correct mogelijk te doen, conform de vraag van de hedendaagse consument.

Wij doen echter niet mee aan de “gratis verzending” abonnementsformules en “gratis retour policy”. Dit gaat altijd ten koste van milieu en mens (denk nog eens aan jouw pakjesbezorger).

Wij zetten wel in op gratis advies, net als een kwalitatieve en makkelijk te bereiken klantendienst! Dit is volgens ons de enige garantie om verder te kunnen groeien, bloeien en relevant te blijven voor onze consument.

Het product is na mijn bestelling opeens goedkoper geworden. Wat nu?

Zoals hierboven besproken, werken wij met een automatische prijstooling waardoor de prijzen dagelijks of meermaals per dag kunnen variëren. Deze prijzen zijn echter tijdelijk en zonder terugwerkende kracht.

Dit wil zeggen dat je vandaag bijvoorbeeld een product voor een spotprijs kan aankopen terwijl de prijs morgen hoger kan zijn. Dan heb je geluk gehad en zal je een tevreden klant zijn! Wacht je echter tot morgen? Dan zal je minder tevreden zijn maar kunnen wij de prijs niet meer laten zakken. Ook voor producten die je bijvoorbeeld aan het begin van de week hebt aangekocht aan een hogere prijs kunnen wij het verschil niet terugbetalen. Het draait allemaal om de prijs op het moment van de aankoop dus let goed op bij het shoppen!

Heb je nog vragen? Onze klantendienst staat voor je klaar! 👇