Ken jij onze gerecycleerde plantenblisters al?♻️

Als bedrijf in de groensector proberen we continu ecologische alternatieven te introduceren. Zo stelden we in 2019 onze herbruikbare shopper voor, en werken we al sinds het begin van de webshop met gerecycleerde plastic blisters om onze plantjes goed beschermd naar de klanten op te sturen. Want het is natuurlijk van groot belang dat de plantjes goed en wel bij de klanten aankomen. Zo zijn jullie tevreden, en zijn er ook minder retourzendingen (= minder transport en uitlaatgassen). Deze blisters kunnen echter soms voor verwarring zorgen want plastic heeft een slechte naam, en lijkt op het eerste zicht allesbehalve milieuvriendelijk. Dat terwijl alles in ons bedrijf toch om de (moes)tuin draait! Toch zijn onze blisters wel beter voor het milieu aangezien ze gemaakt worden van 100% gerecycleerd PMD-afval. Op die manier moeten er geen nieuwe grondstoffen geëxploiteerd worden, en wordt het weggegooide plastic niet verbrand. Je kan de blisters na gebruik ook gewoon opnieuw in de PMD-zak steken voor een derde leven.

Maar hoe worden deze blisters gemaakt? Eerst en vooral wordt het PMD-afval gesorteerd, en worden de bruikbare flessen en flacons van hun labels en omhulsels ontdaan. Vervolgens worden ze gewassen en vermalen tot kleine korreltjes. Van deze korrels worden de omhulsels gevormd. Doordat het om gerecycleerd afval gaat, kunnen de blisters al eens van kleur verschillen maar dat nemen we er graag bij. Ook voor het productieproces wordt er zo veel als mogelijk (zelfgewonnen) groene energie gebruikt. Het filmpje hieronder geeft je alvast een kijkje in het productieproces!

                                                                                                                                                                                                                                                                                         © Faerch plast

Hoewel we zelf ook zo vaak mogelijk plastic vermijden (plastic zakjes worden op de markt ontmoedigd en zijn betalend) mogen we plastic ook niet direct afschieten want ze heeft ook enkele sterke pluspunten:

1. Energiezuinig: Plastic kan makkelijk en met weinig energie in allerlei vormen gesmolten worden. Zo kunnen de verpakkingen afgestemd worden op producten uit verschillende sectoren om ze zo compact mogelijk te verpakken.

2. Sterk: De blisters zijn sterk en vangen de schokken op tijdens het transport. Zo blijven de plantjes op hun plek zitten, en komen ze in goede staat aan bij de klant.

3. Licht van gewicht: De verpakkingen zijn zo licht als een veertje en makkelijk in elkaar te stapelen. Hierdoor is er minder transport nodig want je krijgt er veel in een vrachtwagen gestapeld.

4. Doorzichtig: De blisters zijn transparant (met een groene schijn) en laten hierdoor voldoende licht door voor de plant. Er zitten ook gaatjes in de blisters waardoor de planten kunnen blijven ademen, en ze wel enkele dagen kunnen overleven tijdens eventuele vertragingen.

5. Vochtbestendig: Deze verpakking creëert het perfecte microklimaat voor de plantjes tijdens de verzending.

6. Recycleerbaar: Ze zijn gemaakt uit het PMD-afval en daar belanden ze ook opnieuw. Zo is de cirkel rond. Om dit duidelijk te maken aan de klanten ontwikkelde de producent ook een logo. Dit logo zal op de nieuwe producties met blisters komen te staan.

Onze blisters zijn dus letterlijk en figuurlijk groen! Naast het verpakkingsmateriaal worden ook steeds meer tuinproducten gemaakt van gerecycleerd materiaal. Denk maar aan de Ecorubs (gemaakt van afgedankte autobanden) of de Ecolatten (100% gerecycleerde kunststof). Het kan natuurlijk altijd beter dus heb je nog een tip voor ons? Laat dan zeker van je horen!

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞