Candle with care!🕯️

Wist je dat je een kaars niet mag uitblazen voordat de bovenste laag volledig gesmolten is?! Het juiste gebruik van onze heerlijke geurkaarsen is van groot belang om er optimaal van te kunnen genieten. In dit artikel geven we je enkele handige tips & tricks om het beste uit je geurkaars te halen, en geven we je antwoord op de meestgestelde vragen!

FAQ's:

 1. Waarom kleurt het glas van mijn kaars zwart?
 2. Hoe trim ik de lont van mijn wiek?
 3. Waarom smelten de randen van mijn kaars niet?
 4. Waarom brandt mijn kaars met een heel klein vlammetje?
 5. Waarom zit er schimmel op mijn kaars?
 6. Zijn geurkaarsen slecht voor de gezondheid?
 7. Waarom is mijn kaars niet mooi gevuld of waarom zijn er luchtbellen in mijn kaars?
 8. Deze kaarsen zitten in een mooi decoratief glas, kan ik dit nog hergebruiken?
 9. Wat maakt een WoodWick-kaars zo uniek ten opzichte van andere namaakkaarsen?
 10. Nog enkele wist-je-datjes

1. Waarom wordt het glas van mijn kaars zwart?

Wanneer je zwarte aanslag merkt op het glas, is de oorzaak vaak niet ver te zoeken: een te lange lont. Deze zorgt voor rookontwikkeling & walmen. Het roet blijft hierdoor achter op het glas, maar ook op je muren, plafond…

De kaars brandt hierdoor onrustig & geeft soms vlammen tot zelfs 10 cm hoog.

Het is dus uitermate belangrijk dat de lont tijdig getrimd wordt:

Laat een kaars nooit onbeheerd achter! Zo voorkom je gevaarlijke of vieze situaties.

2. Hoe trim ik de lont van mijn wiek?

Voordat je de lont gaat kortwieken, doof je de kaars en laat je de was eerst volledig stollen & afkoelen.
Breek met een stuk keukenpapier of een tissue voorzichtig de verbrande stukjes hout af, en verwijder ze uit de kaars om te voorkomen dat deze stukjes weer in de was terecht komen.
Zit de zwarte aanslag maar op 1 kant van het glas? Dan is tocht hier de spelbreker. Je kan de aanslag gewoon weghalen met een schoon (vochtig) doekje vooraleer de kaars aan te steken. Verplaats de niet-brandende kaars naar een tochtvrije plek, en je kan opnieuw optimaal genieten van de gezelligheid!

3. Waarom smelten de randen van mijn kaars niet?

Zoals je op de foto kan zien, is hier niet goed omgegaan met de kaars. Deze is gaan tunnelen doordat de kaars niet lang genoeg gebrand heeft. De kaars verdrinkt nu in haar eigen lont waardoor de lont niet optimaal brandt zoals het hoort.

Zorg ervoor dat de was van de WoodWick kaars tot aan het glas gesmolten is voordat je de kaars dooft. Dit kan 30 tot 60 minuten duren. Bij Yankee Candle zelfs meer dan 2 uur.

Zorg dat de kaars altijd minimaal 2 uur brandt. Een brandtijd van langer dan 6 uur wordt afgeraden

Deze kaars is gelukkig nog niet volledig verloren! Met een mesje kan de was weggesneden worden tot op gelijke hoogte met de lont. De verwijderde was kan versneden worden in kleine blokjes en deze kan je laten smelten in een daarvoor voorziene waxbrander. Zo kan je nog steeds genieten van de heerlijke geuren.

4. Mijn kaars brandt met een heel klein vlammetje?

Wanneer een kaars verplaatst wordt terwijl de was nog vloeibaar is, kan de was over de lont heen vloeien. Hierdoor is de lont te verzadigd om nog optimaal te branden. Helaas kan je dit niet meer oplossen.

Ook wanneer de kaars volledig correct gebruikt wordt, kan de hoogte van de vlam van tijd tot tijd variëren. Soms lijkt het alsof de kaars bijna uitgaat maar dit is normaal. Ook wanneer er een kleine vlam is, blijft de kaars branden en zal de vlam vanzelf weer groter worden. Ook bij een kleine vlam blijft de kaars zijn heerlijke geur afgeven.


5. Is dit schimmel op mijn kaars?

Yankee Candles bestaan uit zeer geraffineerde paraffine. Tijdens het raffineren, worden alle gevaarlijke stoffen uit de paraffine gehaald.

Door dit proces ontstaan er luchtbelletjes, dit zijn de verkleuringen die je op de kaars ziet. Wanneer de kaars even heeft gebrand, zal alles mooi samensmelten en is hiervan niks meer te zien.

Verkleuring kan wel voorkomen wanneer de kaars op een te lichtrijke plaats bewaard werd. Zet de kaars altijd op een donkere & koele plek. Extreme kou kan ervoor zorgen dat er kloven ontstaan in de was.

Zie je een donkere laag op je geurkaars? Dan zijn er wellicht roetdeeltjes in de was terechtgekomen tijdens het trimmen van de lont (dit komt het vaakst voor bij zeer lichte kaarsen).

6. Zijn geurkaarsen slecht voor de gezondheid?

Het korte antwoord is neen

Er is wel een kwaliteitsverschil in kaarsen, waarbij goedkope kaarsen meestal paraffine bevatten en minder geraffineerd werden. Duurdere kaarsen bestaan vaker uit sojawas of meer geraffineerde paraffine die minder schadelijke stoffen bevat. 

Kaarsen die hoofdzakelijk bestaan uit sojawas (WoodWick) zijn een geweldig alternatief omdat ze amper giftige en verontreinigende stoffen bevatten, en aanzienlijk minder roet produceren dan paraffinekaarsen. Bovendien brandt dit soort kaars niet zo heet als een paraffinekaars, waardoor ze langzaam wegsmelten en dus meestal 30 à 50% langer meegaan dan andere geurkaarsen. De was is nooit 100% uit soja vervaardigd omdat er steeds een kleine hoeveelheid paraffine noodzakelijk is om de was te verstevigen, en de lont op haar plaats te houden.

De Yankee Candles Classic Jars worden wel nog voornamelijk geproduceerd uit paraffine, maar deze werd maximaal geraffineerd zodat bijna alle schadelijke stoffen eruit werden gehaald.

7. Waarom is mijn kaars niet mooi gevuld / waarom zijn er luchtbellen in mijn kaars?

Het kan al eens voorkomen dat een kaars precies luchtbellen vertoont in het glas. Tijdens het vullen met de vloeibare was worden de kaarsen afgewogenAlle kaarsen, met of zonder luchtbellen, bevatten dus dezelfde hoeveelheid waxEchter kunnen luchtbellen ontstaan wanneer de wax te snel uithardt. Dit doet niets af aan de ervaring en beleving tijdens het branden.

8. Deze kaarsen zitten in een mooi decoratief glas, kan ik dit nog hergebruiken?

Natuurlijk, recycleren kunnen wij enkel maar motiveren!

Wanneer de kaars volledig opgebrand is, of er nog maximaal 5 mm wax in de kaars zit, is het tijd voor een nieuw exemplaar. Je kan de was eenvoudig verwijderen door heet water in het glas te gieten. De overgebleven was zal smelten en naar het oppervlak komen. Denk maar aan die leuke lavalampen van vroeger 😉. Laat het geheel afkoelen en je kan zeer eenvoudig de drijvende & gestolde was uit het glas halen. De gestolde was kan je weggooien bij het restafval of hergebruiken in een waxbrander.

De Hourglass kaarsen worden zo perfecte vaasjes voor bv. tulpen. De Elipse kaarsen tover je in een mum van tijd om in een tafelstuk, juwelenkistje of misschien zelfs een rotstuintje.
Wil je de Yankee Candle Jar gebruiken als leuke voorraadpot voor bv. snoepjes? Laat dan de rubberen ring die rond de glazen dop zit een nachtje weken in slaolie. Die zal ervoor zorgen dat de geur die opgenomen werd door de rubber niet blijft hangen.

9. Wat maakt een WoodWick-kaars zo uniek ten opzichte van andere namaakkaarsen?

Het specifieke “crackle as is burns” geluid bij WoodWick komt voort uit de speciale gepatenteerde wieken. Bij de Hourglass is dit de Plus-Wick, bij de Ellipse is dit dankzij de gaatjes in de wiek. Kaarsen van concurrerende merken met een houten lont maken ook een geluidje, maar dit is zeker niet het niveau van de WoodWick geurkaarsen. 
Een andere grote reden waarom alternatieve merken goedkoper zijn, is omwille van het kleinere aantal branduren en het gebruik van minder geraffineerde paraffine. Daarnaast is de geurbeleving een stuk minder intens en investeert een merk als WoodWick in verschillende boomplantages om de houten wieken te produceren in tegenstelling tot andere merken.

10. Nog enkele wist-je-datjes: 

 • Tijdens het verzendproces komt de kaars in verschillende temperaturen terecht. Laat de kaars altijd even op kamertemperatuur komen alvorens aan te steken.
 • Blaas niet te hard als je de kaars wil uitdoven, anders kan het leiden tot spetters rondvliegend & heet kaarsvet. Knijp een houten lont nooit uit zoals dat wel eens bij een katoenen lont gedaan wordt. Het hout bevat veel meer hitte.
 • De kaars even omwikkelen met aluminiumfolie kan tunnelen, waarbij de randen van het kaarsvet niet smelten, tegengaan.
 • Een sliert spaghetti kan perfect in brand gestoken worden om een kaars aan te steken waarvan de lont te diep in het glas zit.
 • Sluit de kaars altijd weer na gebruik, stof kan ervoor zorgen dat de kaars niet mooi brandt en dit veroorzaakt meer rookontwikkeling.

Tot slot, de belangrijkste veiligheidsmaatregelen!

Kaarsen zorgen voor sfeer & gezelligheid in huis, maar vragen ook de nodige aandacht op het gebied van brandveiligheid.
Enkele voorzorgsmaatregelen:
 1. Laat een kaars nooit onbeheerd achter.
 2. Buiten bereik van kinderen en huisdieren houden.
 3. Blaas de kaars niet uit maar gebruik een kaarsendover. Dit voorkomt nagloeien & rook.
 4. Houd de kaars uit de buurt van brandbare materialen.
 5. Verplaats een brandende kaars NOOIT.
 6. Gebruik een niet-brandbare onderzetter.
 7. Plaats geen kaarsen in een luchtstroom (bv. dicht bij het raam).
 8. Houd kaarsen uit de buurt van een warmtebron.
 9. Ventileer de ruimte na gebruik.

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven.
Geen spam, beloofd 🤞