
Zo geniet je van een chloorvrij zwembad!
Heb jij ook zo’n last van jeukende ogen of jeuk na een frisse duik in je zwembad? Chloor is de boosdoener!
Hoewel het een belangrijk middel is om je zwembad vrij van bacteriën te houden, kan het bij mensen met een gevoelige huid of allergie voor allerlei ongemakken zorgen. Gelukkig zijn er enkele alternatieven voor het goedje, wij zetten de mogelijkheden op een rij voor je!
1. Poolsan
Het eerste wat je kan doen is je chloor eenvoudigweg vervangen door BSI Poolsan. Dit product is net zo doeltreffend als chloor, maar dan geurloos, prikt niet en is veilig voor je planten en het gazon. Poolsan is speciaal ontwikkeld voor mensen met een chloorallergie die toch graag baantjes trekken. Het heeft een uitvlokkende werking waardoor organisch vuil, zoals zonnecrème, beter worden weggefilterd.
2. Mini pool
Voor
een plonsbadje zonder filterpomp, kun je BSI Mini pool gebruiken. Ideaal
voor de kleintjes en er komt geen chloor aan te pas!
3. Opzouten maar!
Nog zo’n topper is een zoutwatersysteem. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is het geen vervanger voor je filterpomp, maar een extra toevoeging aan je zwembadopstelling. Je plaatst het zoutwatersysteem tussen de filterpomp en het zwembad. Het is dus belangrijk dat je filterpomp voldoende capaciteit heeft om het zoutwatersysteem aan te sturen. Controleer dit altijd voordat je een elektrolysesysteem aanschaft!
Hoe werkt zo’n zoutwatersysteem?
Dit filtersysteem zet zwembadzout om in natuurlijk chloor zodat algen & bacteriën worden gedood. De chloorconcentratie is lager en gelijkmatiger verdeeld dan bij traditioneel chloorgebruik. Zo geniet je van een schoon zwembad zonder agressieve chemicaliën.Je leest het goed: er komt dus wel degelijk chloor aan te pas, maar niet de chemische variant die irritatie of een indringende geur veroorzaakt!
Hoe gebruik je een zoutwatersysteem?
Vul de pomp met zwembadzout en laat het systeem draaien. Door elektrolyse wordt het zout omgezet in natuurlijk chloor, waarbij krachtige oxidanten vrijkomen die algen, schimmels en bacteriën doden. Het zwembadzout hoeft slechts één keer toegevoegd te worden, want het wordt continu hergebruikt.Regelmatige controle van het zoutgehalte is essentieel. Dit kan eenvoudig met teststrips die je enkele seconden in het water houdt.
- Te weinig zout? De elektrolyse werkt niet goed, waardoor het water onvoldoende wordt gedesinfecteerd.
- Te veel zout? Dit kan schade veroorzaken aan de zwembaduitrusting en alsnog voor irritatie zorgen.
Daarnaast is het belangrijk om de pH-waarde en alkaliniteit op peil te houden,
zodat het systeem optimaal functioneert.
Lees onze FAQ voor meer info over zoutwatersystemen
4. Een biopool
Heb je nog nooit gehoord van een biopool? Het is de gulden middenweg tussen een zwemvijver en een zwembad. Bij een biologisch zwembad worden geen chemicaliën gebruikt om het zwembad schoon te houden, maar wordt het water gefilterd op basis van hydrolyse. Hydrolyse splitst watermoleculen, waardoor ionen vrijkomen met een desinfecterende werking. Dit voorkomt de groei van algen.
Klinkt allemaal heel mooi en dat is het ook, maar zo’n biopool vereist ook meer onderhoud dan een traditioneel zwembad. Bovendien is het alleen mogelijk om voor een biopool te kiezen als inbouwzwembad. Dit zorgt dus voor een hoger prijskaartje en is geen optie voor wie enkel tijdens de zomermaanden een opblaasbaar plonsbad in de tuin wilt.
Bekijk onze aanraders 👇
Duik onze blogs in voor meer info! 🥽
• FAQ zoutwatersystemen
• Wat zijn de voordelen van een zoutwatersysteem?
• Een zomerklaar zwembad in 5 stappen
• FAQ filterpompen
Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!
We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞