Help, mijn meloenen smaken slecht en zien er raar uit?
Deze zomer kocht je misschien ook wel een meloenplantje aan met het idee om enkele maanden later van heerlijke, sappige vruchten te genieten. In september is het dan zover en trek je met de oogstmand naar de kas. Daar zie je, tot jouw verbazing, dat de meloenen maar een rare kleur en vorm hebben gekregen. Wanneer je de meloenen opent, zien ze er anders uit en smaken ze flets.
🍈 Wat is hier aan de hand?
Meloenen en komkommers zijn gevoelige planten
waardoor ze vaak geënt worden voor een betere groeikracht en opbrengst. Deze plantjes worden dan op een sterke onderstam gezet, en deze is vaak afkomstig van een wilde pompoensoort. Pompoenplanten hebben een zeer sterk wortelgestel, nemen veel voeding op uit de grond en zijn goed bestand tegen bodemziektes. Een ideale "drager" dus voor de gevoeligere planten zoals komkommer en meloen. Deze planten zijn extreem gevoelig voor rotting net boven de grond (waar het water blijft staan). Tijdens een koude periode in het voorjaar kan het zwakkere plantje (de bovenkant, dus de meloen of komkommer) afsterven waardoor enkel de wilde onderstam overblijft. Deze kan zijn energie niet langer in de bovenstam kwijt, en zal dus gaan schieten om zelf vruchten aan te maken. Zo komen deze pompoenen in jouw moestuin of kas terecht.
🍈 Hoe kan je dit vermijden?
Koop de meloenplantjes zeker
niet te vroeg aan. Ze zien het meeste af tijdens de eerste twee weken door de koude. Koop ze dus wanneer er op langere termijn voldoende warm weer voorspeld wordt.
🍈 Zijn deze pompoenen eetbaar?
Niet alle pompoensoorten zijn eetbaar dus vraag altijd eerst bij de verkoper even na op welke onderstam er werd gekweekt, of proef zelf een klein rauw stukje van de pompoen. Smaakt deze zeer bitter? Dan hou je hem maar beter uit de buurt van de keuken want dan heb je waarschijnlijk een exemplaar te pakken dat niet voor consumptie geschikt is. Je kan deze wel als decoratie gebruiken op het terras of er een jack-o’-lantern van maken. Zo kom je direct in de Halloween- en herfstsfeer 😉. Is de pompoen wel eetbaar? Dan zal deze wat flauw van smaak zijn maar kan je deze perfect verwerken in een lekker pompoensoepje of ovenschotel met andere smaakmakers.
🍈 En wat met kruisbestuiving?
Kruisbestuiving vindt plaats wanneer een vrouwelijke bloem van een bepaalde groentesoort bestoven wordt met het stuifmeel van een mannelijke bloem van een andere groentesoort. Dit gebeurt regelmatig bij courgettes, pompoenen, augurken, komkommers en meloenen aangezien ze allemaal van dezelfde familie (Cucurbitaceae) afkomstig zijn. Op zich kan deze kruisbestuiving geen kwaad maar het wordt wel gevaarlijk wanneer er giftige vruchten zoals sierpompoenen in het spel zijn.
Wanneer je de zaden van deze vruchten met kruisbestuiving gaat oogsten om het volgende moestuinjaar opnieuw te planten, kan dit gevaarlijk zijn aangezien deze zaden zowel eigenschappen van een eetbare courgette als de bittere & niet-eetbare sierpompoen zullen meekrijgen. De courgette die hieruit voortkomt kan er dus perfect normaal uitzien maar toch zeer bitter smaken. Dit zal je normaal gezien bij het bereiden wel snel doorhebben.
Het is daarom altijd aangeraden om plantjes aan te kopen of
gecertificeerde groentezaden. Om kruisbestuiving te voorkomen, kan je de groenten van dezelfde familie verschillende plekken geven in de moestuin & serre zodat ze niet te dicht bij elkaar staan.
Wist je dat...
deze bittere en giftige stof cucurbitacine heet? Vroeger kwam deze stof voor in alle courgettes en pompoenen (vandaar de Latijnse naam 'Cucurbitaceae') maar deze is er langzaamaan uit gekweekt zodat deze groentes voor consumptie konden dienen.
Nog meer handige tips & tricks voor de moestuin lezen?! 👇
Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!
We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞