groendak

Groendaken de minituinen van de stad


Woon je in de stad of in een rijhuis zonder (grote) tuin? Dan benut je het liefst alle ruimte om er iets groens van te maken. Een dak hebben we allemaal dus waarom er geen minituin van maken? Een groendak kan niet alleen op jouw woning toegepast worden, maar bijvoorbeeld ook op het dak van het tuinhuisje. We kunnen je dan wel geen zicht op een idyllisch landschap beloven, maar elk stukje groen telt!

Een groen dak of groene gevel?

Niet alle daken zijn geschikt om er een groene oase van te maken. Jouw dak moet stevig genoeg zijn en voldoende draagkracht hebben. Vraag een expert (bv. een ingenieur of architect) om dit na te kijken alvorens wilde plannen te maken. Ook de hellingsgraad van jouw dak is een belangrijke factor. Met een hellingsgraad van 1 tot 20% zit je wel goed. Van zodra de helling meer dan 20% meet, komen er allerlei technische maatregelen bij kijken. 

Is jouw dak niet stevig genoeg om een minituin te dragen of is de helling te steil, maar wil je toch wat groen creëren? Dan kan een groene gevel de oplossing bieden. Versier jouw gevel met klimplanten zoals wilde hop, klimop, klimhortensia of een druivelaar.

Sedumdak of volwaardige tuin?

We kunnen groendaken opdelen in 3 soorten: het extensieve, semi-intensieve en intensieve groendak.

De keuze van het soort dak hangt vooral af van de draagkracht en de substraatlaag (de basislaag voor jouw groen dak) die hiervoor nodig zal zijn. Natuurlijk is het ook belangrijk om na te denken hoeveel tijd je aan het onderhoud wil spenderen.

• Extensief groendak

Naar een extensief groendak heb je bijna geen omkijken, terwijl een intensief dak weer veel meer aandacht vraag. Een extensief groendak kan geen zwaar gewicht dragen dus daar wordt er vooral gebruik gemaakt van vetplanten, mossen, grassen en kruiden. Dit zijn goedkopere planten dus het kost je zeker geen rib uit het lijf. 

Vooral sedum is hiervoor zeer populair omdat deze plantjes wel wat hitte kunnen verdragen en goed bestand zijn tegen langdurige droogte doordat ze veel vocht vasthouden in hun bladeren. De vetplantjes komen ook in allerlei soorten en maten dus je kan er genoeg variatie mee brengen op jouw groendak. Door het gebruik van deze vetplantjes beperk je ook de kosten. En de klus is snel geklaard.

Ook aan het onderhoud ben je niet veel tijd kwijt. Bij een extensief dak is de substraatlaag minimaal 6 en maximaal 20 cm dik. Opgelet: een extensief dak is niet bedoeld om vaak te betreden. Maak er dus geen plek van om gezellig met jouw vrienden te borrelen.

• Intensief groendak

Wil je echt voluit gaan en een volwaardige tuin op jouw dak creëren? Dan kies je beter voor een intensief groendak. Het belangrijkste hiervoor is dat jouw dak stevig genoeg is want een intensief groendak kan makkelijk 400 kg/m² wegen. Je kan er planten, struiken en zelfs bomen op kwijt. Hou wel rekening met de oriëntatie van jouw dak voor de plantenkeuze. Voor dit soort groendak hebben we een dikke substraatlaag nodig van minimaal 25 cm. Om zware struiken en bomen te kunnen dragen, moet je voor een basislaag van minimaal 70 cm zorgen. Deze kan wel wat ballast verdragen. 

Opgelet: Na een hevige regenbui kan de substraatlaag twee tot drie keer zoveel wegen want deze houdt veel water vast. Dat zorgt enerzijds voor een zwaarder gewicht op jouw dak maar anderzijds ook voor een betere wateropvang waardoor de riolering minder belast zal worden.

• Semi-intensief dak

Twijfel je voor welk soort daktuin je moet gaan? Kies dan de gulden middenweg met een semi-intensief dak. Hier kan je ook planten en struiken op kwijt maar je zal jouw snoeischaar en onkruidwieder minder vaak moeten bovenhalen. Bij dit soort dak zorg je voor een substraatlaag tussen de 12 en 25 cm dik

Heb je niet veel geduld en wil jij onmiddellijk resultaat zien? Dan kan je een beroep doen op groendaktegels. Deze kunnen het hele jaar door geplaatst worden en zijn geschikt voor bijna elk soort dak. Wij raden je die van Gravelart aan. Geef ons gerust een seintje mocht je hier meer informatie over wensen.

Niet enkel een groen plaatje

Een groendak is niet enkel een mooi plaatje maar heeft nog tal van andere voordelen.
Wij zetten er enkele voor je op een rijtje:

• Isolerend

Een groen dak werkt isolerend voor geluid en warmte. In de zomer zorgt het voor een koel huis terwijl het in de winter de warmte binnen vasthoudt. Dit zorgt niet enkel voor aangename temperaturen in huis, maar is ook goed voor jouw portemonnee!

• Duurzaam

De levensduur van jouw dak schiet met maar liefst 300% de hoogte in na het inrichten van een groen dak. Dit komt omdat de planten en zand het dak beschermen tegen invloeden van buitenaf (bv. slechte weersomstandigheden en bestraling).

• Milieuvriendelijk

Groendaken creëren een nieuwe habitat voor allerlei fauna en flora. De planten op jouw dak geven vlinders, bijen en vogels een groen hoekje in de stad om op te zoeken. Dit is ook positief voor het toenemende aantal stadsimkers want hoe meer bijenvriendelijke tuintjes, hoe groter de populatie bijen. 

Wil jij nog een stapje verder gaan, en overschakelen op groene energie? Zonnepanelen werken ideaal in combinatie met een groen dak. Zonnepanelen presteren namelijk het best bij een lage temperatuur. Een groen dak meet continue een temperatuur van ongeveer 38°C terwijl dit bij een regulier dak tijdens de zomermaanden makkelijk tot 65-70°C kan stijgen. Het rendement van de zonnepanelen zou hierdoor met 5% toenemen en de panelen zouden ook langer meegaan. We noemen dit een energiedak.

• Luchtzuiverend

Planten en bomen zuiveren de lucht van fijnstof. Ook het substraat op het dak zal luchtvervuilende deeltjes opnemen zodat deze niet in de stad gaan rondzweven.

• Waterbesparend

Een groendak neemt het regenwater goed op, en geeft het traag af. Hierdoor worden de rioleringen gespaard.

En zeker niet te vergeten: een groendak maakt jouw woning veel aantrekkelijker. Zeg nu zelf, een zicht op groene planten en bomen is toch veel aangenamer dan een grauw en grijs dak? Ook jouw buren zullen je dankbaar zijn voor een mooier straatbeeld!


Marcel

Tip van Marcel

Gebruik de Piccolo serre van ACD als alternatief om groenten op jouw dakterras te kweken. Je kan deze tegen de muur plaatsen, of gewoon op zichzelf laten staan. Deze serre wordt vaak in de stad gebruikt om verschillende redenen:

  • ze is zeer licht door de ALU-constructie dus geen gesleur!
  • de serre is zeer stevig en dat is nodig want op een dak zal ze meer wind vangen

Klik hier om al onze serres te bekijken! 

Subsidies voor meer groen in de stad

Een groendak heeft weinig nadelen maar één van de grootste is natuurlijk het prijskaartje. Hoewel je dit kan onderdrukken door jouw planten slim uit te kiezen en gebruik te maken van subsidies. Je maakt het natuurlijk zo duur als je zelf wilt. 

De voorwaarden om subsidies te ontvangen, zijn verschillend per gemeente. Via de website van de Vlaamse overheid kan je met de online premiezoeker kijken hoe het in jouw gemeente gesteld is met de subsidies voor een groendak. Een groendak kan ook in aanmerking komen voor een renovatiepremie maar dan enkel de draagstructuur en de waterdichte bedekking.

Wat sommige mensen vergeten, is dat ook een groen dak onderhoud vraagt. Realiseer je dus dat dit niet verschilt van een gewone tuin. Je moet de planten nog steeds snoeien en ook hier gaat het onkruid zijn gang. Laat jouw dak dus niet verwilderen maar geniet er vooral van!

Bekijk onze aanraders 👇

Nu besteld, uiterlijk 20/01 verzonden.

LET OP: Langere levertermijn! (20/01 verzonden) ⚠️

ACD Piccolo Serre Prestige P03 1,59 x 2,24m - Aluminium
€ 1.649,00

Creëer jouw eigen urban jungle in de stad 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞