Bomen en hagen aanplanten
Allereerst is het belangrijk om geduld te hebben: begin niet te vroeg met planten. Soms zijn planten met blote wortel al begin oktober te koop, maar dat is veel te vroeg. De ideale plantperiode voor planten met blote wortel is van begin november tot eind maart. Het weer is onvoorspelbaar, maar dit is een goede richtlijn. Je moet pas beginnen met planten als de planten slapend zijn. Dat wil zeggen, in de herfst vanaf de bladval tot de eerste knoppen opengaan in het voorjaar. Je kan beter de weersvoorspellingen op lange termijn in de gaten houden, want als er strenge vorst wordt voorspeld, kan je beter wachten met planten.
🌳 Voorbereiding
1. Zorg ervoor dat het plantgat (boom) of de plantsleuf (haag) voldoende groot is. Richtlijn = tweemaal de grootte van de kluit van de plant. In het geval van kleine hagen met blote wortel is het best een sleuf van ongeveer 0,5 m. Dit is vaak zelden het geval, vooral bij moeilijke gronden zoals klei en/of vervuilde grond. De grootte van het gat is echter zeer belangrijk voor deze grondsoorten!
2. Geef de planten voor het planten voldoende water. U kunt de planten met blote wortel bijvoorbeeld onderdompelen in een bak water.
3. Verwijder in geen geval de draadmand!!! Zowel de jute als de draadkluit regenereren in de grond, u hoeft ze dus niet zelf te verwijderen. De draadkluit houdt het wortelstelsel van de planten prima bij elkaar.
4. Plaats eventueel palen voordat u de bomen plant. Voor bomen met een kleinere stamdikte (tot 14) is één paal meestal voldoende. Plaats deze in de richting waaruit de wind het meest waait. Plaatst u de palen na het planten? Dan is de kans groot dat u de planten beschadigt!
5. De planten die je koopt worden meestal gekweekt in leemgrond. Dit is de ideale tuingrond. Heb je klei- of zandgrond in je tuin? Dan is het raadzaam om een bodemverbeteraar te gebruiken. Zandgrond kun je verzwaren met bentoniet en kleigrond met perliet.
Tip van Marcel
TerraCottem slaat het aanwezige water & de voedingsstoffen maar liefst 8 jaar op! Het voorziet de planten ook van de nodige meststoffen tijdens hun eerste groeiseizoen en stimuleert het bodemleven.
🌳 Planten
6. Meng de bodemverbeteraar met de reeds aanwezige grond. Vul een deel van het plantgat op met dit mengsel. De ideale plantdiepte is vrij eenvoudig te bepalen. De plant of boom moet dezelfde diepte hebben als de kweker. U kunt dit gemakkelijk zelf zien: het deel van de plant dat onder de grond zat heeft een bruine kleur, terwijl het deel dat boven de grond zat een groene afzetting heeft.
7. Plaats de boom of haag in het plantgat/sleuf en controleer de plantdiepte. Controleer ook of de plant rechtop staat en niet scheef hangt. Let op dat je niet te veel in het gat of de geul trapt, want de grond moet licht blijven.
8. Bij hagen is het belangrijk om de plantafstand te controleren. Als u vele meters haag moet planten, geef dan de plantafstand aan op een meetlat die u telkens opnieuw kunt gebruiken!
9. U kunt ervoor kiezen om bij het planten wat organisch materiaal toe te voegen. Voorbeelden hiervan zijn goed verteerde of gedroogde stalmest, goede compost of een samengestelde organische meststof die niet te veel stikstof bevat. Let op: gebruik geen verse koemest of compost die onvoldoende verwerkt is. Houd u ook altijd aan de voorgeschreven dosering bij het toedienen van organische mest. Doet u dit niet? Dan kunnen de wortels van uw plant verbranden.
10. Vul verder aan met het mengsel van bodemverbeteraar en grond.
🌳 Nabehandeling
11. Geef voldoende water in de weken na het planten en ook tijdens de droge periodes in het eerste jaar na het planten. De wortels van deze planten zijn nog niet diep geworteld. Daarom kunnen ze het water dat dieper in de grond zit niet naar boven halen en kunnen ze uitdrogen.
12. Bescherm de grond de eerste maanden na het planten tegen strenge vorst. U kunt dit doen door ze af te dekken met een zwarte doek (vangt de warmte van de zon) of door ze een extra laag compost te geven.
13. Na drie tot vier maanden is het raadzaam vers organisch materiaal toe te voegen en de hagen en bomen opnieuw te bemesten.
Nog meer handige tips bij het planten? 👇
More info? Receive all our gardening tips directly in your mailbox!
We'll only email you handy facts, green advice and our best promotions & discounts. You'll receive it about once a week and you can unsubscribe at any time. No spam, promise 🤞