meststof planten
3 februari 2022
Categorieën: Moestuin

Welke meststof hebben mijn planten nodig?

Geschreven door Julie

In een vorig artikel legden we het verschil tussen potgrond en bodemverbeteraar al uitgebreid uit. Maar dan is er nog die derde categorie: meststof. Waarvoor dient deze juist, en hebben mijn planten dat wel nodig?

Meststoffen zijn een bron van voeding, en geven een boost aan jouw planten. Het is echter belangrijk dat jouw bodem goed in evenwicht is om deze voedingsstoffen te kunnen opnemen. En daar komen die bodemverbeteraars weer van pas. Om het cru uit te drukken: als je een zuivere zandgrond hebt, spoelt het water en de meststoffen die je geeft gewoon weg. Begin dus altijd eerst met de bodem te verbeteren en pas daarna met meststoffen toevoegen. Lees hierover meer in dit artikel.

De meststoffen kunnen we in 2 grote categorieën onderdelen: kunstmeststoffen en organische meststoffen. Deze laatste zijn afkomstig van plantaardige resten of reeds verteerde dierlijke uitwerpselen. Kunstmest wordt dan weer gemaakt van niet-organisch (oftewel chemisch) materiaal.

In beide categorieën gaat men vooral met de verhoudingen tussen de elementen kalium, stikstof en fosfaat gaan spelen. Voor elke plantengroep of groente worden er wel specifieke meststoffen gemaakt. En dat is heel handig want als leek weet je bijvoorbeeld niet dat er groot verschil zit tussen de meststof die je aan de prei geeft, en diegene die je gebruikt voor de tomaten. Je kan hier echter ook in gaan overdrijven want veel meststoffen kunnen overlappend gebruikt worden.

En verse stalmest?

Verse stalmest is eigenlijk een vrij eenzijdige organische meststof. Deze kan je perfect gebruiken bij bijvoorbeeld rabarber, sla of preiplanten. Er zijn wel enkele aandachtspunten:

 1. De stalmest is beter niet vers maar goed verteerd (±1 jaar oud). Zo niet, is het opletten geblazen dat de wortels van jouw plantjes niet verbranden.
 2. Opletten met verse stalmest in de serre! Deze kan virussen bevatten die bijvoorbeeld in de maïs zaten, en nog niet gedood zijn. Deze virussen zetten zich heel makkelijk over op jouw tomatenplanten.

  Ga dus zeker niet zomaar met verse mest aan de slag!

Koemest zak 20 kg
€ 17,95

Substral kamerplanten- en palmenpotgrond 10L
€ 5,55


Kies ik voor chemische of organische meststof?

• Kunstmeststof (of chemische meststof)

➕ Een bom aan voedingselementen voor jouw planten

➕ Specifiek samengesteld naar de behoefte van de plantensoort

➕ Snel resultaat

➖ Je kan al snel gaan overbemesten wat nefast is voor de plant

➖ Minder natuurlijk

➖ Geen toegevoegde waarde (organische elementen) voor het bodemleven

➖ Jouw plantjes kunnen een soort verslavingseffect aan de kunstmeststof ontwikkelen


• Organische meststof

➕ Natuurlijker: van organische oorsprong

➕ Komt het bodemleven ten goede

➕ Werkt langduriger

➖ Komt traag vrij in de bodem dus je ziet niet onmiddellijk resultaat

➖ Hoge kaliumpercentages zijn moeilijker te verkrijgen in vergelijking met kunstmest

Meststof aardbeien en kleinfruit 3kg - Bio
€ 12,75

Patentkali 25 kg
Van € 31,99

De NPK-formule

Op vele meststoffen wordt de NPK-formule vermeld. Maar wie zijn deze hoofdrolspelers, en wat doen ze?

 • N = Stikstof: stimuleert de bladgroei, en zorgt voor een frisgroene kleur
 • P = Fosfor: zorgt voor sterke wortels, en een goede knopvorming
 • K = Kalium: regelt de wateropname en zorgt voor sterke plantencellen. Kalium speelt een grote rol bij het vormen van mooie sappige en grote vruchten. Het is ook een belangrijke factor bij de weerstand tegen schimmels en ziektes.

  Dan hebben we ook nog de andere vaak voorkomende elementen:
 • Mg = Magnesium: maakt bladgroen aan voor de fotosynthese
 • S = Zwavel: zorgt voor plantaardige eiwitten en aminozuren
 • Ca = Calcium: neutraliseert de bodem zodat deze niet te zuur kan worden

  Het is handig om te weten welke elementen welke functie hebben bij jouw planten. Zie je bijvoorbeeld dat jouw plant gele bladeren krijgt? Dan kan het zijn dat deze nood heeft aan extra stikstof. Op die manier kan je gericht een oplossing gaan zoeken, en voor het juiste product kiezen.

Meststof olijven, vijgen & citrus 1,5kg - Bio
€ 8,95

Meststof hagen, taxus & coniferen 10kg - Bio
€ 22,50

Voor welke planten is het wel belangrijk om speciale meststoffen te gebruiken?

Bij knol- en vruchtgroenten (zoals aardappelen, aardbeien…) is het van groot belang om een aangepaste meststof te gebruiken. Deze zijn rijk aan kalium zodat je grote en sterke vruchten krijgt. Bij deze planten is het namelijk niet de bedoeling om veel blad te laten groeien. Hoe meer bladgroei, hoe minder plek voor de vruchten om te groeien, hoe minder licht en hoe groter de kans op (schimmel)ziektes. Vinasse kali (organische meststof) en Patentkali, ook wel potas genoemd (kunstmeststof), zijn dan ook de ideale enkelvoudige meststoffen specifiek voor vruchtgroenten. Deze dien je te combineren met andere meststoffen. Heb je het liever wat makkelijker? Dan kan je ook direct een samengestelde meststof gebruiken zoals Leguma. Deze bevat alle nodige voedingselementen en heeft een hoog K-gehalte!

Ook voor het gazon doen we een beroep op specifieke meststoffen die het gras groener maken (typische voorjaarsmeststof), of die het mos weghouden uit jouw mooie grasmat (deze hebben een hoog K-gehalte)

Viano Vinasse Kali Potas 3,5kg
€ 10,95

DCM Tuinkali - Tuinpotas 10kg
€ 21,25

En meststof met een onkruidbestrijding?

Sinds 2019 is het gebruik van selectieve onkruidbestrijders verboden. Dus ook de meststoffen met een bestrijdingsmiddel erin. De typische 4-in-1 bestaat dus niet meer, en heeft een make-over gekregen met een aangepaste samenstelling die meer gericht is op preventie.

Door jouw gazon goed te verzorgen (bemesten) en voor een dichte grasmat te zorgen, voorkom je onkruid. Het gras bemest je maar beter in het voorjaar zodat je tijdens de lente- en zomermaanden kan genieten van een mooi gazon, en het onkruid ook minder kans krijgt om zich te vestigen. Bemest jouw gazon ongeveer elke 3 maanden.

Tip van Marcel:

Zaai SOS-graszaad in de winter en het vroege voorjaar voordat het onkruid of straatgras begint te kiemen(vanaf 8°C). SOS-graszaad kiemt al vanaf 8°C. Plaats enkele wapperende lintjes om de vogels op afstand te houden of gebruik gecoat graszaad.

-13%
-13%
Super Over Seeding - herstel sportgras niet gecoat 15kg (SOS Lawn Repair)
€ 125,00 € 109,00

SOS Herstelgazon 2Kg: 60 tot 100m²
€ 11,99

Herstelgazon graszaad - 1kg (SOS Lawn Repair gecoat)
€ 14,99 € 13,99

Naast het bemesten van jouw gazon verkrijg je ook een dichte grasmat door alle kale of minder goed begroeide graszones in te zaaien met een snelkiemend grasmengsel. Door de kale plekken door te zaaien met het juiste graszaad zorg je ervoor dat straatgras en onkruid geen kans krijgen om te kiemen en uit te breiden. Straatgras kiemt al bij 8 °C. Engels raaigras pas bij 10 °C. Door het speciale graszaadmengsel SOS te zaaien, een gras dat al vanaf 4 °C kiemt, ben je het straatgras te slim en snel af!

OPGELET:
Belangrijk bij het inzaaien is dat je GEEN zwaar stikstofhoudende (N) meststoffen gebruikt. Een goede meststof, die bijvoorbeeld ook vaak onder de graszoden gebruikt wordt, is een lage dosis Recovery meststof (ideaal voor het inwortelen, en een mooi groen gazon).

Deze artikels kunnen je misschien ook interesseren? 👇 

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞