Schop in de grond

Maak de grond plantklaar


Van oktober tot februari is de ideale periode om met bodemverbeteraar en kalk aan de slag te gaan zodat deze nog voldoende tijd hebben om de bodem in te dringen alvorens het plantseizoen van start gaat. Want je kan dan wel de duurste planten van de beste kwaliteit aanschaffen maar als de grond niet in balans is, zullen deze niet floreren.

Allereerst moet je te weten komen waar jouw grond behoefte aan heeft. Dit kan door een bodemonderzoek en pH-meting.

Een droge zandgrond of zware kleigrond?

• Droge zandgrond

Bij een droge zandgrond kan je gebruik maken van bentoniet om de grond te verzwaren. Dit is een natuurlijk kleimateriaal waardoor het vocht in de bodem beter vastgehouden zal worden. Dat betekent niet alleen dat je minder zal moeten bewateren, maar dat ook meststoffen beter opgenomen zullen worden. Je kan deze combineren met compost.

• Zware kleigrond

Heb je net last van een heel zware kleigrond? Dan is er perliet om de grond luchtiger te maken. Je kent deze wellicht het best onder de vorm van de witte bolletjes in de betere potgrond. De hoeveelheid die in deze potgrond aanwezig is, is echter niet voldoende om een probleemgrond te gaan verbeteren. Hiervoor dien je de perliet in grotere hoeveelheden toe te voegen. Perliet is een vulkanisch gesteente en dus 100% natuurlijk waardoor je ook het aanwezige bodemleven niet gaat verstoren. Je kan dit ook in een fijngemalen variant aankopen.

Lavagruis kan dan weer hulp bieden bij een zware grond. Deze bodemverbeteraar wordt langzaam afgebroken en vrijgegeven, en zal de grond gaan draineren waardoor deze lichter wordt. Nog een pluspunt is dat je nooit te veel van dit product kan toevoegen. Gebruik altijd lavagruis als bodemverbeteraar en geen lavameel. Die laatste dient om de planten mee te verstuiven tegen ongewenste insecten (zoals bijvoorbeeld de buxusrups).

Ook Terracottem is een grote aanrader. Deze slaat de aanwezige voeding & water in de bodem tot wel 8 jaar op. En beschermt jouw planten tegen onregelmatige gietbeurten of watertekort. Zo hoef je tot wel 50% minder water te geven, en dat is geen luxe met de droge zomers van de laatste jaren waarbij water alsmaar schaarser wordt. Het bespaart je ook nog heel wat tijd en geld. Deze bodemverbeteraar zorgt voor de nodige voedingsstoffen tijdens het eerste groeiseizoen dus je hoeft niet bij te bemesten. Terracottem zal ook het bodemleven en de bodemstructuur ten goede komen, wat ervoor zorgt dat de meststoffen de komende jaren beter door de bodem opgenomen zullen worden. Voor de (moes)tuin heb je zo'n 100 gr per m² nodig. Kortom, een wat duurder product maar je haalt er zeker de voordelen uit.


Bekijk onze aanraders 👇

Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
TerraCottem universal 750 gr
€ 10,99
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Terracottem Universal emmer 5kg
€ 69,99
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Substral Naturen Naturen lavagruis 20L (16kg) Bio
Vanaf € 8,95
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Viano bodemverbeteraar 70L - Alle aanplantingen (Vianosol)
Vanaf € 12,03
BIO
BIO
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
DCM bentoniet zandgrondverbeteraar 25kg - Bio
€ 34,50
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora gronddoekhaken - pennen Ø3mm - 20x5x20cm - 50 stuks
Vanaf € 8,99
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Famiflora anti-onkruiddoek/anti-worteldoek - 1x10M - 100g/m² stofdichtheid
€ 9,49
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Tuinbouw Vermiculiet Medium 0-4mm - 100L
Vanaf € 29,99
Voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
RHP perliet - korrelgrootte 3 (0-6.5mm) - 100 liter
Vanaf € 22,49

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞