Kalkcyanamide
3 februari 2022
Categorieën: Moestuin

Kalkcyanamide een wonderproduct voor de (moes)tuin, of toch niet

Geschreven door Julie

Kalkcyanamide is een (omstreden) traagwerkende en stikstofrijke meststof. Naast stikstof bevat dit product ook kalk. 1 product met verschillende doeleinden, lekker makkelijk zou je denken! Maar kalkcyanamide heeft niet enkel pluspunten. In dit artikel wegen we de voor- en nadelen van deze meststof tegen elkaar af.

Stikstof en kalk in 1

Kalkcyanamide geeft langzaam en gelijkmatig stikstof af aan de bodem. De kalk in de meststof zorgt voor een verhoging van de pH-waarde. Door de combinatie van deze 2 stoffen is het resultaat snel zichtbaar.
Het belangrijkste voordeel van kalkcyanamide is de prijs. Wellicht ook daarom dat deze meststof zo gekend is. Je gaat dus bemesten en kalken met 1 product.

Omzichtig gebruik

Met kalkcyanamide dient voorzichtig omgegaan te worden. Volg steeds nauwkeurig de aangegeven dosis en veiligheidsinstructies op. Je hebt echt niet veel nodig (algemene dosis bij gazon is ± 2 kg/100 m²). Gebruik dit product ook zeker niet op een jong gazon en/of bij warm en zonnig weer want dat zou weleens kunnen verbranden. Ook bij verkeerd gebruik (te hoge dosis of niet goed verdeeld) kan jouw gazon zeer snel verbranden.

Wil je kalkcyanamide gebruiken in je gazon?
Test dan bijvoorbeeld eerst een klein stukje vooraleer je je volledige gazon behandeld. We hebben namelijk al verschillende klanten gehad waarbij het gazon door een te zware dosis en/of bij de verkeerde weersomstandigheden volledig verbrand was.

Is het doel onderhoud?
Gebruik dan eerder een meststof zoals Viano 4-in-1 of BSI Green Star waar een (kleine) dosis kalkcyanamide in zit in plaats van de pure kalkcyanamide.

Kalkcyanamide 25kg, meststof rijk aan stikstof
€ 46,99

-32%
-32%
BSI Micro Gran Kalkstikstof (meststof+kalk) - 8kg voor 200m²
€ 29,50 € 19,99

Ook het moment waarop de kalkcyanamide toegediend wordt, is van essentieel belang. Hiervoor is het belangrijk om de werking van dit product te begrijpen:

• Eerste werking:

Onder invloed van vooral vocht zal de kalkcyanamide beginnen reageren. Tijdens deze fase die zo’n 2 weken duurt, is het belangrijk dat dit proces niet stilvalt. Dit gebeurt meestal wanneer de korrel droog wordt. Je kan dit vermijden door te bevochtigen en de meststof in te werken in de grond.

• Tweede werking:

Na de eerste reactie zal het stikstof langzaam vrijgegeven worden, en krijg je dus een langdurige bemesting van ongeveer 2 maanden. Dit product moet dus altijd in vochtige en niet al te warme omstandigheden gebruikt worden. Strooi de meststof ten laatste twee weken voor het zaaien of aanplanten, en werk vervolgens in met een hark. Hou de bodem de eerste twee weken na de behandeling lichtjes vochtig!


Schadelijk voor bijen & vogels

Kalkcyanamide mag jouw gazon dan wel van verschillende elementen zoals stikstof en kalk voorzien maar dit product heeft niet enkel voordelen. Zo beschadig je het bodemleven en is het ook heel giftig voor de bijen. Deze meststof doet ook de vogels geen goed. Om deze reden is kalkcyanamide dan ook niet toegestaan in de biologische landbouw.

De voor- en nadelen op een rijtje

➕ kleine dosis nodig: zeer goedkope all-in-one behandeling

➕ werkt lang en geeft snel resultaat

➖ verstoort het natuurlijk evenwicht van jouw bodem

➖ schadelijk voor bijen en vogels

➖ zeer nauwkeurig (kan het gazon verbranden) en voorzichtig te gebruiken


Conclusie

Velen laten kalkcyanamide als een wonderproduct voor jouw tuin klinken. Er is echter een grote maar! Kalkcyanamide mag dan veel voordelen hebben maar kan ook ernstige schade aanrichten aan jouw tuin door verbranding, en het is niet goed voor het natuurleven. Het is dus zoals altijd afwegen: wil je ecologisch tuinieren? Dan gebruik je dit middel beter niet. Wil je echter een goedkoop all-in-one product om het (moes)tuinieren makkelijk te maken? Dan is kalkcyanamide ideaal. Het kan dus een goed en handig hulpmiddel zijn maar grijp er niet onmiddellijk naar, en respecteer de aangegeven dosis en veiligheidsmaatregelen!

Wist je dat:

Door kalkcyanamide toe te voegen aan de composthoop zal het composteringsproces versnellen. Ook de geurhinder zal afnemen.

Deze artikels kunnen je wellicht ook interesseren 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞