kind in zwembad

Een zomerklaar zwembad in 5 stappen!


Zoek tijdens de zomer het vakantiegevoel in eigen tuin op, dankzij een zwembad! Als we mogen afgaan op de voorbije jaren dan zouden we de komende zomermaanden wel eens tropische temperaturen mogen verwachten. Een zwembad zorgt dan voor verkoeling en plezier maar vraagt ook het nodige onderhoud. Het is niet enkel het bad vullen en spetteren maar. Zo moet je de pH- en chloorwaarden goed in de gaten houden om op een veilige manier en zo lang mogelijk, van jouw zwembad te kunnen genieten. Er zijn tal van onderhoudsproducten op de markt maar waarop moet je nu echt letten? In dit artikel zetten we 5 aandachtspunten in de kijker!

1. De pH-waarde 🏊‍♂️

Als eerste is het belangrijk om de pH-waarde van het water te checken. Chloor kan namelijk enkel zijn werk doen als ook de pH optimaal is. De ideale pH-waarde ligt tussen 7 en 7,6, en kan gemeten worden met een herbruikbare pH-meter of wegwerpstrips/testsets. Deze pH-waarde ligt het best tussen 7 en 7,6, en kan opgemeten worden met een herbruikbare pH-meter of wegwerpstrips/testsets. Persoonlijk adviseren wij het gebruik van teststrips vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Je kan er ook het choorgehalte, alkaliniteit en hardheid mee opmeten. Een pH-waarde hoger dan 7,6 zal de desinfecterende werking van chloor verminderen, wat kan leiden tot irritatie van de ogen en een droge huid. Een te lage pH-waarde resulteert in zuur water en kan een bruine kleur veroorzaken. Om de pH-waarde op peil te krijgen, kan je pH up of down toevoegen. Deze zijn zowel in poeder als vloeibare vorm te verkrijgen.

2. Het chloorgehalte 🏊‍♂️

Chloor is essentieel om een helder en hygiënisch zwembad te bekomen. Mik nooit op de gok wat tabletten in het zwembad, maar meet de chloorwaarde eerst op. Combineer ook geen diverse soorten chloor want dit kan een (gevaarlijke) chemische reactie veroorzaken. Voor een buitenzwembad ligt de ideale chloorwaarde tussen 1 en 2,5 mg/L water. Voeg direct na het vullen snelwerkend chloor toe zodat jouw zwembad goed ontsmet wordt en je er enkele uren later al kan induiken. Nadien kan je, elke 2 weken, langwerkend chloor toevoegen om de chloorwaarde op peil te houden. Je hebt ook keuze uit kleine en grote chloortabletten. Het is belangrijk om de juiste dosis te gebruiken voor het aantal liter water in je zwembad. Een grote tablet van 200 gr gebruik je natuurlijk niet in een kinderbad!

Kan je niet goed tegen chloor of gebruik je dit product liever niet te vaak? Dan kan je gebruik maken van zeoliet. Dit is een natuurlijk & vulkanisch mineraal dat het zand in de zandfilter kan vervangen. Deze mineralen kunnen het chloorverbruik halveren en ook backwashen (zie punt 4) moet hierdoor minder vaak gebeuren. Nog een bijkomend voordeel: zeoliet gaat tot wel zes jaar mee.

Poolsan is het ideale product voor waterratten met een chloorallergie, of wanneer die typische indringende chloorgeur in jouw zwembad wilt vermijden. Chloor is nodig om het zwembadwater schoon & helder te houden, maar met Poolsan hou je het water 100% chloorvrij en hygiënisch! Zo heb je geen last meer van jeukende rode ogen, bovendien is het product ook nog eens geurloos waardoor je niet naar adem moet happen! Poolsan heeft ook nog eens een uitvlokkende werking waardoor het organisch vuil beter weg gefilterd wordt.

3. Weg met viezigheid 🏊‍♂️

Het is bijna onmogelijk om het zwembad helemaal schoon te houden. Zo komen er regelmatig resten van zonnecrème of grassprietjes bovendrijven. Je kan al veel verhinderen door een voetbadje (met chloor) voor het zwembad te zetten. Even pootje baden vooraleer je het zwembad induikt, en de vuiligheid blijft achter. Het zorgt ook nog eens voor extra ontsmetting. Het is ook aan te raden om direct Cristal clear toe te voegen en wekelijks te herhalen, zodat het zwembadwater mooi helder blijft. 

Die drijvende grassprietjes kan je snel met een schepnet uit de vijver vissen. Maar ook een zwembadrobot is geen overbodige luxe, zeker in grotere (opzet)zwembaden. Zo wordt al dat zand en insecten op de bodem opgezogen,, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen!

Opgelet! Check steeds of je pomp krachtig genoeg is om de robot aan te sturen. Heb je geen of een te lichte filterpomp? Dan is een (oplaadbare) zwembadstofzuiger een goed alternatief. Bovendien heb je ook heel wat oplaadbare exemplaren, zonder kabel, dus je hebt zelfs geen stopcontact in de buurt nodig! 

Ook een afdekzeil is een must om je water helder te houden.  Het beschermt je zwembad tegen allerlei viezigheid, zoals insecten & vallende bladeren. Bovendien wordt het chloor minder snel afgebroken (dat bespaart je toch weer wat onderhoudsproducten) en koelt het water minder snel af. 

Is het zwembadwater al licht verontreinigd? Dan is Oxy pool & spa het geschikte product. Dit is een chloorvrije schokbehandeling die komaf maakt met organische verontreiniging zoals urine, olie... Zo kan je het chloorgebruik halveren maar het is zeker geen vervanger voor chloor. Voor een grondige schoonmaakbeurt kan je ook een speciale zwembadstofzuiger aanschaffen. Maar het belangrijkste onderdeel voor een schoon zwembad is toch wel de filter!

4. De filterpomp, de motor van je zwembad 🏊‍♂️

Zwembadfilters kunnen we in twee grote groepen indelen: zand- en patroonfilters

Een zandfilterpomp is doorgaans iets duurder maar ook krachtiger waardoor deze ook kleine vuiltjes kan verwijderen. Terwijl de patroonfilterpomp minder precies werkt en enkel het grootste vuil zal opzuigen. Deze patroonfilters worden vaak geleverd bij kleine opblaasbare zwembaden en doen hun werk daar ook goed. 

Kies je voor een groter zwembad? Dan raden we een zandfilter aan. Door de sterke circulatie zal je niet alleen van een schoner zwembad kunnen genieten maar zal je ook een kleinere hoeveelheid onderhoudsproducten nodig hebben. Het is ook belangrijk om de filter wekelijks een backwash te laten doen. Dit houdt in dat de pomp in de omgekeerde richting gaat werken waardoor al het zand en viezigheid in de filter wordt losgemaakt om verstoppingen te vermijden. Door een flocculant (vloeibaar of in sokjes) toe te voegen aan de skimmer verwijder je nog meer organische bevuiling die niet weg gefilterd kan worden. Dit kan je wekelijks doen of in een hogere dosis als behandeling in de winter.

Naast het feit dat een zandfilterpomp nauwkeuriger reinigt, kan je naast zand ook kiezen voor herbruikbare glasparels of (polysphere) filterballen. Een duurzame keuze!

Naast de filterpomp kan je ook een zoutwatersysteem aansluiten. Dit filtersysteem zet zwembadzout om in natuurlijk chloor zodat algen en bacteriën gedood worden. Zo kan je genieten van een schoon zwembad, zonder het gebruik van chemisch chloor. Het zoutwatersysteem komt altijd als laatste in de opstelling rond het zwembad. Extra accessoires, zoals een warmtemat, worden aangesloten tussen de filterpomp en het zoutwatersysteem.

5. Verleng het zwemseizoen! 🏊‍♂️

Dankzij zwembadverwarming, al dan niet op zonne-energieof een warmtemat hoef je geen "frisse" duik te nemen, maar geniet je van lekker warm water! Ook een solar cover helpt bij het verwarmen van je zwembad. Verwarm- de solar cover niet met een afdekzeil, de cover drijft op het water en heeft als doel het zwembad op te warmen en deze warmte ook langer vast te houden. Een solar cover is dus kleiner dan het oppervlak van jouw zwembad. Een milieuvriendelijke (& goedkope!) manier om je zwembad op te warmen!


En wat na de zomer? Maak je zwembad winterklaar!

Zit de zomer erop? Dan kan je jouw zwembad maar beter winterklaar maken. Geef een kleiner opblaasbaar zwembad een goede schrobbeurt alvorens deze op te bergen. Voor een groter of ingebouwd zwembad kan je de Winterproof gebruiken. Deze zorgt ervoor dat het water tijdens de winter in jouw zwembad kan blijven staan en bij warm weer al snel gebruiksklaar is. Als laatste dek je het zwembad maar beter af met een afdekzeil tegen vallende bladeren. Dat bespaart je heel wat opruimwerk in het voorjaar!

Bekijk onze aanraders 👇

-25%
-25%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Voetbad voor zwembaden en spa's - voetenbad
€ 9,95 € 7,50
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Famiflora Zwembad Onderhoudskit met 2x2L Crystal Clear - voor een helder zwembad!
€ 25,59
-12%
-12%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI PoolSan CS 250ml - chloorvrij onderhoudsproduct voor een hygiënisch zwembad
€ 26,95 € 23,62
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Bestway Flowclear polysphere filterbollen 500gr
€ 14,99
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Famiflora Starterskit voor een helder zwembad
€ 57,09
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Intex Krystal Clear zandfilterpomp SX1500 5.700 L/u
€ 199,00
-28%
-28%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI pH-meter- en temperatuurmeter
€ 59,95 € 43,26
-40%
-40%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI chloordrijver voor kleine chloortabletten (20g)
€ 4,50 € 2,72
-17%
-17%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Teststrips - 5-in-1 - 50 stuks
€ 15,95 € 13,21
-13%
-13%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Snelwerkend Chloor 1kg (granulaat)
€ 16,50 € 14,35
Promo
Promo
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI pH Up liquid 5L - verhoogt de pH-waarde van je zwembad of spa
€ 13,95 € 13,56
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI pH Down liquid 1L - verlaagt de pH-waarde van je zwembad of spa
€ 4,95
-15%
-15%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Oxy Pool & Spa 1kg (granulaat) - vermindert het chloorgebruik tot 50%
€ 27,50 € 23,25
-11%
-11%
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Langwerkende chloortabletten 1kg - gote tabletten van 200g
€ 16,50 € 14,75
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
BSI Zeoliet Super Filtersubstraat 10kg - voor zwembaden met zandfilter - 1-2,5mm korrelgrootte
€ 19,95
Nu besteld, uiterlijk morgen verzonden
Intex patroonfilterpomp C600 2.271 L/u
€ 49,95

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞