mezenbollen

DIY: mezenbollen voor de tuinvogels


In november wordt het hoog tijd om de vogels die niet naar warmere oorden trekken een handje (of zal ik zeggen nootje) te helpen! Tijdens de herfst- en wintermaanden slaan we vaak een heleboel soorten mezenbolletjes in. Maar waarom deze niet eens zelf maken? Zo kan je jouw creativiteit de vrije loop laten, en het is ook nog eens een leuke activiteit om samen met de kleine knutselaars te doen! Je helpt er de vogels mee, zorgt voor meer leven in jouw tuin en het ziet er nog eens gezellig uit ook!

Wat heb je nodig?

  • Blok ongezouten frituurvet van 250 gr
  • Noten & zaden naar keuze
  • Ongezouten pindakaas of een andere notenboter naar keuze
  • Bakblik of -vorm
  • Bakpapier
  • Draad

mezenbollen_DIY


Aan de slag!

Smelt het blok frituurvet tot het vloeibaar is. Hak de noten fijn en meng ze, samen met de zaden of strooivoer, onder het lopende frituurvet. Om het extra lekker te maken voor de vogels kan je ook er ook een tweetal eetlepels pindakaas onder mengen. Zorg dat alle zaden en noten een laagje vet over zich hebben gekregen. 

Leg het bakpapier op een bakplaat of houten plank, en verdeel jouw bakvormpjes. Vul de vormpjes tot de helft, en maak een lusje met het touw dat je in het midden van het vormpje legt. Vul de vormpjes nadien verder tot aan de rand en druk goed aan. Ga niet te traag te werk want van zodra je het frituurvet van het vuur haalt, begint deze opnieuw te stollen. Laat de vormpjes een uur buiten afkoelen en opstijven, of zet ze even in de vriezer om het proces te versnellen. Nadien kan je de mezenvormpjes er makkelijk uithalen, en kleven ze niet aan de bakplaat door het bakpapier eronder. Je kan hier ook een siliconen cupcakevorm voor gebruiken.

Leuk idee: gebruik een lege kokosnoot of de schil van een sinaasappel om te vullen!


Heb jij geen tijd om zelf vetbolletjes in elkaar te knutselen of ben jij niet zo creatief aangelegd? Dan kan de vetbollen ook kant-en-klaar kopen in onze webshop! Naast de klassieke mezenbolletjes hebben wij ook leuke gevulde kokosnotenvoederslingers en zelfs smakelijke cakes in ons assortiment.

 Ook nestkastjes mogen niet ontbreken in de tuin. Tegenwoordig komen ze in allerlei kleuren en vormen. Van pastelkleurige beach huts tot handgemaakte houten varianten voor een landelijke tuin, over huisjes met een strak design. Niet alleen de vogels maar ook de eekhoorns en egels lusten wel wat lekkers tijdens koude herfstmaanden. Denk dus ook eens aan deze tuinbezoekers!

Bekijk onze aanraders 👇

Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Esschert Design Vogelpindakaas - Tuinvogels - Met bosvruchten
€ 2,19
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Bûten Food - Vogelpindakaas in plastic pot - 350 gr
€ 2,75
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Bûten Food - Strooivoer in duurzame verpakking - 1,5 kg
€ 5,50
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Bûten Food - Zonnebloemzaden in duurzame verpakking - 1 kg
€ 4,95
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Bûten Food - Strooivoer in bulkverpakking - 12,5 kg
€ 28,95
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Bûten Food - Slinger met doppinda's - 350 gr
€ 3,65
Voor 16:00 besteld, vandaag verzonden
Bûten Food Halve kokosnoot meelwormen - 5x10x12cm
Vanaf € 2,25

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞