aardappelen oogsten en bewaren
3 maart 2022
Categorieën: Zaaien & poten

Aardappelen oogsten & bewaren

Geschreven door Julie

Wanneer aardappelen oogsten?

  • Vroege aardappelen kunnen geoogst worden van zodra je de knollen groot genoeg vindt. Afhankelijk van het ras en wanneer je ze geplant hebt, kan de eerste oogst al eind mei/begin juni plaatsvinden. Vroege rassen zijn in de regel niet goed houdbaar.

  • De middelvroege soorten worden vooral in juli & augustus geoogst.
    
  • De laatkomers in september en oktober, altijd voor de eerste vorst. Bij de middelvroege en late soorten wacht je tot het loof afgestorven is. Dit zorgt ervoor dat de aardappelen afharden, en veel langer zullen bewaren.

    Opgelet: verwijder alle aardappelen uit de grond, ook de kleine knolletjes. Deze kunnen er anders voor zorgen dat de aardappelplaag het jaar nadien doorgegeven wordt.

Substral Naturen Cuprex Garden 200gr
€ 19,95

Hoe bewaar je de aardappelen?

In het verleden werd het loof dikwijls verwijderd via chemische middelen. Dit zorgde ervoor dat de aardappel vroeger begon af te harden waardoor er minder kans was op en minder besproeid moest worden tegen de aardappelplaag. Tegenwoordig blijkt dat je het loof ook gewoon kan afsnijden met ongeveer gelijkaardige resultaten. Na een tweetal weken zijn de aardappelen voldoende afgehard en kan je ze oogsten.

Wil je de aardappelen zo lang mogelijk bewaren? Zorg er dan voor dat alle beschadigde aardappelen, hoe klein ook, uit de stapel gehaald worden. Leg de goede aardappelen voorzichtig op een donkere, koele en vorstvrije plaats. Zorg er ook voor dat ze zeker niet nat kunnen worden!

Voer je bovenstaande richtlijnen uit dan kan je tot maart van het daarop volgende jaar jouw aardappelen bewaren. Daarna gaat de kwaliteit achteruit en kunnen we opnieuw beginnen uitkijken naar de eerste primeuraardappelen!

Tip van Marcel:

Tegenwoordig zijn er geen kiemremmers voor particulieren meer op de markt. Het wordt dus nog belangrijker om pootaardappelen met een goede houdbaarheid te kiezen. Wij hebben alvast enkele toppers voor je geselecteerd 👇

Uitverkocht seizoen 2022
Tijdelijk uitverkocht
Pootaardappel Texla zakje 2,5kg - plaagresistent
€ 11,99

Uitverkocht seizoen 2022
Tijdelijk uitverkocht
Pootaardappel Frieslander zakje 2,5kg
€ 9,99

Uitverkocht seizoen 2022
Tijdelijk uitverkocht
Pootaardappel Sevilla 1kg - BIO
€ 4,99

Wil jij zelf een echte potato master worden? 👇

Meer info? Ontvang al onze tuintips rechtstreeks in je mailbox!

We mailen je alleen handige weetjes, groene adviezen en onze beste promoties & kortingen. Je ontvangt 'm ongeveer 1x per week en je kan op elk moment uitschrijven. Geen spam, beloofd 🤞