Zomerprei-met-aardekluitje

Zomerprei met aardekluitje

Zomerprei met aardekluitje

Vanaf
€ 6,50
per stuk

Zomerprei met aardekluitje

Zomerprei

Planten
Art. nr. 201804109
Vanaf

€ 6,50 per stuk

Verpakking plant webshop
Plantinfo
Tijdelijk uitverkocht
  • Gratis levering vanaf € 35
  • Advies op maat door onze experts
  • Veilig online betalen
Betaal veilig met

Productinformatie "Zomerprei met aardekluitje"

Zomerprei is te koop vanaf eind maart en wordt gekweekt voornamelijk in het buitenland (omwille van het warmere klimaat). De preiplanten van Depraetere worden in het zuiden van Spanje gekweekt waar temperaturen in het voorjaar schommelen tussen 15 en 20°C en waar het aantal uren zon veel groter is dan in ons belgenland. Hierdoor krijg je sterkere afgeharde planten die in openlucht kunnen geteeld worden.

Prei is een plant uit de lookfamilie en groeit in het wild in de kustgebieden van Noord-Afrika, Zuid-Europa en de Kaukasus. De groente was reeds gekend in de oudheid: zowel Egyptenaren, Grieken als Romeinen waren reeds preikwekers. In Rome werden de bedrijven waar prei gekweekt werd porrineae genoemd. Keizer Nero was zo'n liefhebber van prei omdat hij ervan overtuigd was dat het zijn stemkwaliteit naar een hoger niveau zou brengen. Nu wordt er zowat over de hele wereld prei geteeld. De plant is opgebouwd uit bladscheden die over elkaar gevouwen zitten. Zolang zij met grond bedekt zijn vormen zij het witte gedeelte van de prei.

TEELTTIPS:
Je kan eventueel het blad van de preiplant wat inkorten om de periode na het planten minder verdamping te hebben. Plant de preiplanten in een plantgat van ± 20 cm op een afstand van 10-15 cm in de rijen en 30-40 cm tussen de rijen. Zorg dat het hart van de plant nog net boven de grond uitkomt. Direct na het planten giet je de prei aan met water. Je hoeft de gaten niet dicht te maken, weer en wind doen dit voor jou. Later op de teelt kan je eventueel de prei nog wat aanaarden om langere witte schachten te bekomen. 

OOGST EN BEWARING:
Prei kan je oogsten naar behoefte. Op het laatste van het seizoen oogst je wat er nog rest en dit kan je perfect invriezen. Let wel op want de pakjes prei in je vriezer geven hun typische preigeur af aan andere producten in je vrieskast. Gebruik eventueel een dubbel zakje.

PROBLEMEN EN ZIEKTES:
Omdat ui, sjalot en look eveneens tot het geslacht Allium behoren is een goede vruchtafwisseling heel belangrijk (1 op 4!) Een prei gezond tot aan de meet brengen in niet zo evident omdat er nog al wat belagers op vinkenslag zitten. Een veel voorkomende schimmelziekte bij prei is roest, kleine oranje -bruine sporenhoopjes. Hoewel deze schimmel gewoonlijk slechts de groene gedeelten van de prei aantast kan een behandeling toch aangewezen zijn. Ook papiervlekkenziekte is een regelmatig optredend probleem. Neem gerust contact met ons op bij vragen of problemen

Wat insecten betreft krijg je het meeste of het makkelijkste bezoek van trips, preivlieg en uienvlieg. Tripsaantasting herken je aan de fijne zilverachtige strepen op het blad. Ook hier is de schade vrij minimaal, alleen het groene gedeelte oogt wat minder mooi. In de herfst zal de druk van trips gevoelig afnemen. De rups van de preimot vreet gangen in het blad met een voorliefde voor de hartbladeren (de gangen zijn breder dan de gangen van de mineervlieg). Bij een ernstige aantasting sterft de plant volledig af. De made van de uienvlieg tast vooral de voet van de plant aan waardoor de bladeren in eerste instantie geel worden om later af te sterven. Indien u biologisch prei wil kweken kunnen wij u de feromonen en feromoonvallen tegen de preimot aanraden (ook bij ons te koop).

Neem gerust contact met ons op bij vragen of problemen.

Productspecificaties

Blad / Loof: Onbekend - nvt
Blad / Loof - details: Grijsgroen
Bloeikleur: Onbekend - NVT
Bloeimaand: Onbekend - nvt
Duitse plantnaam: Lauch, Lauch / Porree, Porré, Porree
Engelse plantnaam: Leek, Porret
Franse plantnaam: Poireau, Porreau
Groeiwijze: Onbekend - nvt
Groeiwijze - details: Opgaand
Kenmerk plant: Eetbaar (vrucht, blad, bloem)
Latijnse plantenfamilie: Amaryllidaceae
Maximale groeihoogte (cm): 75
Minimale groeihoogte (cm): 50
Nederlandse plantnaam: Zomerprei
Plantenfamilie: Narcissenfamilie
Soort gewas: Groenten
Standplaats: Halfzon(=halfschaduw), Zon
Standplaats - details: Zon tot halfschaduw
Synoniem / Handelsnaam: Allium ampeloprasum var. porrum
Takken / Schors: Onbekend - nvt
Toepassing / gebruik plant: Onbekend - nvt
Type grond / bodem: Normale grond
Type grond / bodem - details: Elke goede tuingrond
Vochtigheid/Bodem: Normale bodem
Volgroeide planthoogte: 40-60 cm
Vrucht: Onbekend - nvt
Wintergroen: Bladverliezend
Winterhardheid: Extreem winterhard
Winterhardheid - details: Zeer goed (-29 tot -23°c), usda zone 5